Vegetarijanska različica mesnega raguja prepriča tudi marsikaterega mesojedca.
Potrebujemo: 1 manjšo čebulo, 15 cm stebelne zelene, 1 korenček, košček pora, 200 g zelene ali rjave leče, 100 g rdeče leče, 400 ml paradižnikovega soka,1 čajna žlička paradižnikovega koncentrata, 300 ml vode, sol, ščepec sladkorja, lovorov list, svež rožmarin, svež peteršilj
*Namesto posameznih začimb lahko uporabite že pripravljeno mešanico Sugo & Bolognese Trije kralji, ki jih lahko naročite v spletni trgovini www.zacimbe.si.
Priprava:
- Čebulo, stebelno zeleno, korenček in por čimbolj drobno sesekljamo.
- V loncu segrejemo oljčno olje in na njemu popražimo surovo zelenjavo (cca. 10 minut). Pazimo, da se ne prismodi, ker bo pustila grenak okus.
- Obe vrsti leče operemo pod toplo vodo. Zeleno lečo, ki potrebuje več časa za kuhanje, oparimo v slanem kropu (10 minut) in jo odcedimo.
- Zeleno lečo dodamo k praženi zelenjavi. Premešamo.
- Prilijemo paradižnikov sok in paradižnikov koncentrat.
- Dodamo še lovorov list, svež rožmarin.
- Kuhamo pokrito.
- Vmes prilivamo vodo in mešamo na zmernem ognju, da se jed lepo počasi gosti.
- 10 minut pred koncem kuhanja (kuhamo toliko časa kot piše na embalaži zelene leče; v mojem primeru 30 minut), dodamo še oprano rdečo lečo in po potrebi solimo.
- Vmešamo še ščepec sladkorja, ki uravna paradižnikovo kislino.
- Jed odkrito kuhamo še zadnjih 10 minut, da se lepo zgosti.
- Tako pripravljen ragu iz leče lahko ponudimo k testeninam, pire krompirju, s polento ali pripravimo lazanjo.
- Če želimo, pa jo lahko ponudimo s kuhano klobaso (kot enolončnico) in kruhom.
Dober tek!
Več o meni
“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.
Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.
Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.
Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.
Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.
Sledite mi lahko tudi vi!
Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.
Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.