KUHAJMO SKUPAJ: Pustni krofi

Pustni krof (foto: Selma Bizjak)

Krofe pripravljam po starem družinskem receptu, ki sem ga nasledila od mame. Tako kot jih je vedno pripravljala babica, jih pripravljamo tudi njene naslednjice; cvremo jih skupaj z marmelado, kar pomeni, da je vsak krof sestavljen. Kar smo spremenile od njenega recepta je to, da jih ne cvremo več na svinski masti, ampak v olju. Čeprav so bili tisti babičini, cvrti na masti povsem druga, okusnejša zgodba.

Recept za približno 10 pečenih krofov premera 10 cm:

28 dag bele moke, 5 dag masla, ščepec soli, 4 rumenjake, 1/2 zavitka pecilnega praška, 1 zavitek vanili sladkorja, 1jušna žlica sladkorja, 1 dcl kisle smetane, 1 dcl mleka, 3 dag svežega kvasa, naribana limonina lupinica

Priprava:

  1. Mleko segrejemo, od 1 dcl mleka odvzamemo nekaj žlic stran, dodamo malce sladkorja, zdrobljen kvas in posujemo z moko, da se naredi kvasec.
  2. V ostalo mleko dodamo maslo ter žlico sladkorja.
  3. V večjo skledo pripravimo moko, sol, pecilni ter limonino lupinico in dobro premešamo.
  4. Ko se kvasec aktivira dodamo k moki še rumenjake, mleko in kvasec.
  5. Zamesimo testo. Pokrito pustimo, da počiva toliko časa, da naraste na dvojno količino.
  6. Krofe cvremo z marmelado, zato jih sestavimo iz dveh kosov testa.
  7. Vzhajano testo razvaljamo na cca 1 cm debelo.
  8. Z okroglim modelom premera 10 cm izrežemo 10 okroglih plošč.
  9. Na polovico plošč damo v sredino poljubno marmelado, zame je krof vedno z marelično marmelado.
  10. Nato pokrijemo z drugo ploščo testa in z modelom premera 8 cm obrežemo, da se plošči med seboj stisneta.
  11. Tako pripravljene pokrijemo s krpo, da še enkrat vzhajajo 10 minut.
  12. Olje segrejemo in krofe položimo v ravno prav vroče olje z vzhajano stranjo navzdol v olje.
  13. Pokrite cvremo 2-3 minute, vidimo kdaj so zlatorjave barve, nato jih obrnemo in na drugi strani cvremo odkrite še 2-3 minute.
  14. Ocvrte krofe položimo na cedilo obloženo s papirnato brisačko, da vpije odvečno maščobo.
  15. Rahlo ohlajene posujemo s sladkorjem v prahu.

Prijetno sladkanje!

Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.