KUHAJMO SKUPAJ: Priloga iz brstičnega ohrovta in korenčka

Priloga iz brstičnega ohrovta in korenčka (foto: Selma Bizjak)

To zelenjavno prilogo lahko sicer uživamo kot samostojno jed. Piko na i tej hitro pripravljeni jedi s svojo sladko noto doda balzamični kis.

Za 4 osebe (priloga) potrebujemo: 500 g brstičnega ohrovta, 2 korenčka, 1 strok česna, olje, sol, 1.5 dl zelenjavne jušne osnove, sveže sesekljan petršilj, 1 čž balzamičnega kisa*, glazura iz balzamičnega kisa

*namesto balzamičnega kisa lahko uporabite sojino omako

Priprava:

  1. Brstičnemu ohrovtu odrežemo spodnji trši del in morebitne poškodovane liste.
  2. Operemo ga v hladni vodi.
  3. Vsakega prerežemo ga na polovico.
  4. Ostrgamo korenček, ga operemo in narežemo na ne preveč tanke kolobarje.
  5. V globoki ponvi segrejemo olje in dodamo strt strok česna. Počakamo, da česen zadiši.
  6. Takrat dodamo brstični ohrovt in na kolobarje narezan korenček.
  7. Zelenjavo prepražimo, rahlo solimo, nato pa zalijemo z zelenjavno jušno osnovo in pokrito približno 10 minut dušimo.
  8. Ko je zelenjava dovolj mehka, odkrijemo in dodamo še čajno žličko balzamičnega kisa.
  9. Zelenjavo v ponvi pretresemo in počakamo minuto.
  10. Ob serviranju zelenjavo posujemo s sesekljanim peteršiljem in po želji z nekaj kapljicami glazure iz balzamičnega kisa.
  11. Ponudimo lahko k vsaki mesni jedi kot prilogo ali kot samostojno vegetarijansko jed.
Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.