KUHAJMO SKUPAJ: Prekmurska gibanica

0
420
Prekmurska gibanica (foto: Selma Bizjak)

Prekmurska gibanica – Danes pa enostaven recept za odlično sladko pregreho

Pripravimo štiri nadeve:

MAKOV NADEV: 200 gr mletega maka, 100gr sladkorja, 1 vanili sladkor, 1dcl mleka

SKUTNI NADEV: 300gr puste skute, 1,5dcl kisle smetane, 1 jajce, 3 žlice sladkorja, 2 žlici ruma

OREHOV NADEV: 200gr mletih orehov, 2 dcl mleka, 120gr sladkorja, 1 vanili sladkor, 1 žlička mletega cimeta

JABOLČNI NADEV: 400gr sočnih jabolk, 4 žlice sladkorja, 1 žlička cimeta, naribana lupinica ene bio limone

Poleg tega potrebujemo še 1 zavitek vlečenega testa, 125 gr stopljenega masla, 2 žlici kisle smetane, sladkor v prahu in keramični pekač privližnih mer 31×23 cm

Pekač namažemo z maslom, vanj položimo list testa, ki ga namažemo z maslom ter takoj še en list testa, ki ga spet namažemo. Nato sledijo nadevi po vrsti mak, skuta, orehi, jabolka. Vsak nadev se nato ponovi. Med vsak nadev damo en list testa, ki ga premažemo z maslom. Ko damo zadnji jabolčni nadev, pokrijemo z dvema premazanima listoma testa. Čez zadnjo plast namažemo mešanico stopljenega masla ter dveh žlic kisle smetane.

Pekač postavimo v predogreto pečico na 180°C za točno eno uro. Pečeno gibanico vzamemo iz pečice in jo potresemo s sladkorjem v prahu.

Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.