Še ena izmed zelenjavnih kombinacij, ki so mi všeč, je končala v na pol pasirani juhici, ki je pripravljena v dobre pol urice in zagotovi okusen in nasiten obrok tako za kosilo kot tudi za večerjo.
Potrebujemo: 1 večji por, 2 manjši bio bučki, 300 ml zelenjavne jušne osnove, 2 jž tekoče smetane za stepanje, sveže sesekljan peteršilj, sol, voda, oljčno olje, krutončke (med kuhanjem juhe jih na opekaču za sendviče pripravimo doma iz ene bele ali polnozrnate žemlje)
Priprava:
- Por očistimo in narežemo na kolobarje ter ga operemo.
- Bučki operemo, odstranimo vrhnji in spodnji del ter ju narežemo najprej na kolobarje nato pa na manjše koščke. Uporabimo bio bučke, ker olupka ne zavržemo. V nasprotnem primeru jih olupimo.
- Obe vrsti zelenjave damo v lonec in ju zalijemo s toliko vode, da pokrije zelenjavo.
- Solimo in prižgemo kuhališče.
- Ko zavre, kuhamo 20 – 25 minut.
- Zelenjavo odcedimo. Nekaj zajemalk vode prihranimo, če bo morda juhica preveč gosta.
- Zelenjavo predenemo v lonec z zelenjavno jušno osnovo, ki smo jo predhodno pripravili ter jo s paličnim mešalnikom grobo spasiramo (to pomeni, da zelenjave ne spasiramo popolnoma, ampak pustimo, da ostanejo kosi zelenjave).
- Ko zavre, znižamo temperaturo kuhališča in prilijemo tekočo smetano za stepanje.
- Premešamo in kuhamo še 2 minuti.
- Če se nam zdi kuhana juha preveč gosta, jo razredčimo s prihranjeno vodo od kuhane zelenjave.
- Ko ugasnemo kuhališče, v juho vmešamo še 1 jž oljčnega olja.
- Juho razdelimo v skodelice, ji dodamo sveže sesekljan peteršilj ter sveže opečene krutončke.
Več o meni
“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.
Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.
Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.
Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.
Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.
Sledite mi lahko tudi vi!
Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.
Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.