KUHAJMO SKUPAJ: Porova juha z bučkami

Porova juha z bučkami (foto: Selma Bizjak)

Še ena izmed zelenjavnih kombinacij, ki so mi všeč, je končala v na pol pasirani juhici, ki je pripravljena v dobre pol urice in zagotovi okusen in nasiten obrok tako za kosilo kot tudi za večerjo.

Potrebujemo: 1 večji por, 2 manjši bio bučki, 300 ml zelenjavne jušne osnove, 2 jž tekoče smetane za stepanje, sveže sesekljan peteršilj, sol, voda, oljčno olje, krutončke (med kuhanjem juhe jih na opekaču za sendviče pripravimo doma iz ene bele ali polnozrnate žemlje)

Priprava:

  1. Por očistimo in narežemo na kolobarje ter ga operemo.
  2. Bučki operemo, odstranimo vrhnji in spodnji del ter ju narežemo najprej na kolobarje nato pa na manjše koščke. Uporabimo bio bučke, ker olupka ne zavržemo. V nasprotnem primeru jih olupimo.
  3. Obe vrsti zelenjave damo v lonec in ju zalijemo s toliko vode, da pokrije zelenjavo.
  4. Solimo in prižgemo kuhališče.
  5. Ko zavre, kuhamo 20 – 25 minut.
  6. Zelenjavo odcedimo. Nekaj zajemalk vode prihranimo, če bo morda juhica preveč gosta.
  7. Zelenjavo predenemo v lonec z zelenjavno jušno osnovo, ki smo jo predhodno pripravili ter jo s paličnim mešalnikom grobo spasiramo (to pomeni, da zelenjave ne spasiramo popolnoma, ampak pustimo, da ostanejo kosi zelenjave).
  8. Ko zavre, znižamo temperaturo kuhališča in prilijemo tekočo smetano za stepanje.
  9. Premešamo in kuhamo še 2 minuti.
  10. Če se nam zdi kuhana juha preveč gosta, jo razredčimo s prihranjeno vodo od kuhane zelenjave.
  11. Ko ugasnemo kuhališče, v juho vmešamo še 1 jž oljčnega olja.
  12. Juho razdelimo v skodelice, ji dodamo sveže sesekljan peteršilj ter sveže opečene krutončke.
Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.