KUHAJMO SKUPAJ: Pečena slivova marmelada

Pečena slivova marmelada (foto: Selma Bizjak)

Pečena slivova marmelada je tista marmelada, ki jo pripravim tako, kot me je naučila moja nona.

Potrebujemo za 10 majhnih vazic:

3kg domačih sliv, 1kg sladkorja Wiener Zucker, cca. 100gr želirnega sladkorja Wiener Zucker

Slive operemo in razpolovimo ter odstanimo koščice.  Razpolovljene slive damo v pekač (klasičen pekač za pečico), posujemo s sladkorjem. Pekač postavimo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 200 stopinj Celzija in pečemo eno uro in pol (peko prilagodimo glede na to, kako mehke oziroma trde slive uporabimo). Med  peko marmelado nekajkrat premešamo z leseno penovko. Petnajst minut pred koncem pečenja sem tokrat dodala še 150 gr želirnega sladkorja, ker sem želela malo bolj trdo marmelado, ker jo bom uporabila tudi pri peki peciva, kjer mi ustreza, da je marmelada bolj kompaktna. Tako pečene slivove marmelade ne pasiram, ker mi je všeč, da so v njej koščki sliv.

Drugače želirnega sladkorja pri tej marmeladi ne uporabim, saj se med pečenjem ponavadi dovolj zgosti.

Pečeno slivovo marmelado še vročo z zajemalko prelijemo v kozarčke, jih močno zatisnemo in zavijemo v večji prt in pustimo, da se popolnoma ohladi.

Pečena slivova marmelada ima odličen okus, zato zame ne potrebuje nikakršnih dodatkov, ki bi spreminjali okus same slive. Uporabim le sladkor, ker imam rada sladke marmelade.

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.