KUHAJMO SKUPAJ: Pašta s šampinjoni in panceto

Foto: Selma Bizjak

Verjetno ga ni Slovenca, ki ne bi razumel o kateri hrani govorimo Primorci, ko rečemo »pašta«. O testeninah seveda! Prepričana sem, da so le redki med nami, ki »pašte« ne marajo. Sploh zato, ker je to hrana, ki nasiti, je dobra in predvsem je hitro pripravljena jed.

Za 2 osebi potrebujemo: 240 g pašte (testenine po slovensko), 150 g svežih šampinjonov, 2 stroka česna, 1 steblo peteršilja (lističe sesekljamo, steblo prepražimo skupaj s česnom), oljčno olje, sol, 1,5 dl zelenjavne jušne osnove, 2 jž kisle smetane, sol, poper, 50 g pancete, 1 čž balzamičnega kisa, parmezan

Priprava:

  1. Šampinjone očistimo, operemo in narežemo na rezine.
  2. V ponvi segrejemo olje, dodamo olupljena stroka česna in steblo peteršilja.
  3. Pražimo toliko časa, da česen dobi zlato rjavo barvo.
  4. Dodamo narezane šampinjone in pražimo 5 minut.
  5. V večjem loncu zavremo vodo, ki smo ji dodali sol. Ko voda zavre v njej skuhamo testenine.
  6. Šampinjone solimo in prilijemo zelenjavno jušno osnovo.
  7. V manjši ponvi opečemo panceto, ko postane hrustljava prilijemo balzamični kis in premešamo ter odstavimo.
  8. Odcedimo testenine in jih vmešamo v ponev s šampinjoni. Premešamo.
  9. Dodamo kislo smetano, premešamo.
  10. Dodamo sesekljane lističe peteršilja in malce popra ter spet premešamo.
  11. Nato vmešamo še panceto.
  12. Testenine razdelimo na krožnike in postrežemo.
  13. Zraven ponudimo sveže riban parmezan.
Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.