KUHAJMO SKUPAJ: Oreo tortica z limonino kremo in jagodami

foto: Selma Bizjak

To preprosto tortico pripravimo brez peke, saj uporabimo Oreo piškote. Nadevamo jo z okusno limonino kremo in okrasimo s svežimi jagodami.

Za limonino kremo potrebujemo: 350 ml mleka, 90 g sladkorja, 20 jedilnega škroba, 3 rumenjake, naribana lupinica 1 bio limone, 4 jž limoninega likerja, 100 g mascarpone sira

Priprava:

  1. Mleko zavremo in odstavimo.
  2. Medtem z ročno metlico zamešamo sladkor, rumenjake in škrob.
  3. Dodamo naribano limonino lupinico.
  4. Prilijemo polovico zavretega mleka in mešamo toliko časa, da ni grudic.
  5. Preostanek mleka spet segrejemo in prilijemo sladko zmes.
  6. Nenehno mešamo z ročno metlico vse dokler ne zavre. Mešamo še minutko.
  7. Prilijemo še limonin liker in premešamo.
  8. Dobljeno kremo predenemo v drugo posodo, pokrijemo s pvc folijo za živila in ohladimo na sobno temperaturo.
  9. Nato vmešamo še mascarpone sir.
  10. Dobljena krema mora biti res lepo gladka in homogena.
  11. Posodo hermetično zapremo in postavimo v hladilnik za vsaj dve uri preden jo nadevamo na piškotno dno.

Piškotno dno (za pekač mer 34 x 11 cm) potrebujemo: 300 g Oreo mletih keksov, 100 g tekočega masla

  1. Mletim Oreo keksom v skledi prilijemo stopljeno in ohlajeno maslo (v kolikor nimamo že mletih, jih v prah zdrobimo v multipraktiku ali z lesenim valjarjem).
  2. Dobro premešamo in enakomerno porazdelimo v pekač.
  3. Piškotno maso lepo poravnamo po dnu pekača in po notranjih robovih.
  4. Vse skupaj zavijemo v pvc folijo za živila in postavimo za 2 uri v hladilnik.

Po preteku najmanj dveh ur, piškotno tortico sestavimo.

Za dekoracijo: sveže jagode, lističi mete, čokoladni čips, grobo mleta bučna semena, sladkor v prahu

  1. S kremo napolnimo dresirno vrečko z izbranim nastavkom (če je nimamo enostavno kremo dodamo z žlico in lepo poravnamo).
  2. Po vrhu kreme naložimo jagode (lahko uporabimo sadje po izbiri).
  3. Dekoriramo še z lističi mete, kokosovim čipsom, grobo mletimi bučnimi semeni ter jo po robovih rahlo posujemo s sladkorjem v prahu.
  4. Oreo tortico postavimo še za par ur v hladilnik.
  5. Preden jo razrežemo in postrežemo, jo 15 minut pustimo na sobni temperaturi.
Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.