KUHAJMO SKUPAJ: Nonina zelenjavna mineštra

Nonina zelenjavna mineštra (foto: Selma Bizjak)

Nonina zelenjavna mineštra je sestavljena iz različne zelenjave. Največkrat uporabimo tisto, ki jo imamo na razpolago doma, v času kuhanja. Ni nekega pravila, kaj mora in kaj ne sme biti v taki mineštri. Poseben okus pa ji doda maslo in parmezan, ki naredita zelenjavno mineštro precej bolj bogatega okusa.

Za 3 – 4 osebe potrebujemo: 2 srednje velika krompirja za kuhat (rumena sorta), 2 večja korenčka, pest graha, košček gomolja zelene (za 2 jušni žlici na kocke narezane gomoljne zelene), 1 manjši koren peteršilja, 1 čajno žličko rdečega pesta (lahko uporabite paradižnikov koncentrat, če pesta nimate doma), 1 zelen del lista svežega pora, šopek svežega peteršilja, maslo, oljčno olje, sol, šetraj, mešanica jušnih začimb, skodelica manjših testenin za juho, riban parmezan

Priprava:

  1. Krompir olupimo, narežemo na manjše kocke in ga operemo pod tekočo vodo.
  2. Posušimo ga na papirnati brisački.
  3. Korenček ostrgamo in narežemo na kolobarje.
  4. Prav tako storimo s korenom peteršilja.
  5. Gomolj zelene očistimo in narežemo na majhne kocke.
  6. Zamrznjen grah operemo pod tekočo vročo vodo.
  7. V loncu segrejemo maslo in na njem popražimo vso že pripravljeno zelenjavo.
  8. Po nekaj minutah solimo in zalijemo z vodo.
  9. Dodamo mešanico jušnih začimb, šetraj ter čajno žličko rdečega pesta.
  10. Pokrito kuhamo 30 -35 minut oziroma toliko časa, da se krompir dobro razkuha.
  11. Nato dodamo na kvadratke narezan list pora, sesekljan šopek peteršilja ter testenine za juho.
  12. Kuhamo še toliko časa, kolikor proizvajalec testenin priporoča njihovo kuhanje.
  13. Preverimo začinjenost in jo po okusu ojačamo.
  14. Zelenjavno mineštro pustimo, da 10 -15 minut odstoji.
  15. Vmešamo še jušno žlico parmezana.
  16. Medtem v opekaču za kruh opečemo rezine mlečnega kruha iz modela ali pripravimo krutončke, ki jih ponudimo poleg zelenjavne mineštre.
  17. Zelenjavno mineštro razdelimo v jušne skodelice in jo ponudimo.

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.