KUHAJMO SKUPAJ: Njoki brez glutena na maslu

Njoki brez glutena na maslu (foto: Selma Bizjak)

Kdo pravi, da se ne da pripraviti dobrih njokov tudi z moko brez glutena? O ja, vam povem, da se da. Pa še dobri so in za vse tiste, ki smo intolerantni na gluten, veliko lažje prebavljivi. Uporabila sem riževo moko in uživala v zelo okusnih njokih, ki sem ji popekla na maslu. Za piko na i pa dodala sveže natrgane lističe bazilike.

Za njoke brez glutena potrebujemo: 500 g krompirja, 120 g riževe moke, 50 g krompirjevega jedilnega škroba, 1 jajce, 1 jž olja, ščepec soli

Potrebujemo še: 100 g masla, lističe sveže bazilike, riban parmezan

Priprava:

  1. Krompir olupimo in ga skuhamo v slanem kropu do mehkega.
  2. Odcedimo ga in malce ohladimo.
  3. Mlačen krompir pretlačimo v večjo skledo skozi sito.
  4. Dodamo riževo moko, jedilni škrob, krompirjev škrob, sol, olje in jajce.
  5. Vse skupaj obdelamo v gladko maso iz katere oblikujemo najprej za palec debele podolgovate svaljke, nato pa iz svaljkov izrežemo enakomerno velike njoke.
  6. Skuhamo jih v slanem kropu.
  7. Kuhane odcedimo in počakamo, da se osušijo.
  8. Medtem v večji ponvi segrejemo maslo.
  9. Ko je maslo vroče, na njemu popečemo njoke, da dobijo lepo zlato-rjavo skorjico.
  10. Operemo in osušimo sveže lističe bazilike.
  11. Njoke razdelimo na krožnike, dodamo nekaj masla iz ponve in lističe sveže bazilike.
  12. Zraven ponudimo riban parmezan.

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.