KUHAJMO SKUPAJ: Nadevani ohrovtovi zavitki

Nadevani ohrovtovi zavitki (foto: Selma Bizjak)

Predvsem v tem času mi med nakupovanjem zelenjave vedno pade v oči ohrovt. Ker je tako zanimiv že na prvi pogled; njegova prelepa, naravna zelena barva, drobno nakodrani listi, žile, ki se prepletajo in tvorijo zanimiv vzorec. In ne nazadnje pomislim na vse njegove zdravilne lastnosti, ki jih niti ni tako malo. Zato ga v času od jeseni pa vse do pomladi vsak teden vključim na jedilnik.

Za 2 – 3 osebe potrebujemo: 6 listov ohrovta, 1 večji krompir, 200 g skute, 100 g ribanega parmezana + za posip, 1 jajce, 6 centimetrskih kock mehkega sira (edamec, gavda, tilzit, mocarela,…), 2 jž ribane mocarele, 1 jajce, sol, poper, muškatni orešček, 1 jž krušnih drobtin, oljčno olje, maslo

Priprava:

  1. Liste ohrovta očistimo, operemo in odstranimo spodnji del stebla ter jih v slanem kropu blanširamo, jih odcedimo in obrišemo s papirnato brisačko.
  2. Krompir olupimo, narežemo na manjše kocke in skuhamo skupaj z na kocke narezanim spodnjim delom ohrovtovih listov.
  3. Ko je krompir kuhan, ga z vilicami pretlačimo.
  4. V skledi zamešamo skuto, zmečkan krompir, jajce, 100 g ribanega parmezana, sol, poper in muškatni orešček.
  5. Pekač za mufine namažemo z oljem in vsako vdolbino obložimo z listom ohrovta.
  6. Na vsak list dodamo skutno krompirjev nadev, v sredino katerega potisnemo kocko mehkega sira.
  7. Z delom ohrovtovega lista, ki gleda iz vdolbine pekača, pokrijemo nadev.
  8. Tako ponovimo še z ostalimi listi ohrovta.
  9. Ko so vsi nadevani in zaprti, jih pokapljamo z oljem, posujemo s krušnimi drobtinami, dodamo naribano mocarelo in še malo ribanega parmezana.
  10. Nato še na vsak zavitek dodamo majhen košček masla.
  11. Postavimo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 200 stopinj Celzija.
  12. Na srednjem vodilu pečemo približno 20 – 25 minut.
  13. Postrežemo kot samostojno zelenjavno jed ali kot prilogo mesnim jedem z omako.

Pa dober tek!

foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.