KUHAJMO SKUPAJ: “Nacufana” govedina s pire krompirjem

Nacufana” govedina s pire krompirjem. (foto: Selma Bizjak)

V originalu je to “Pulled” oziroma “Shredded Beef” in jo bolje poznamo iz različnih burgerjev. Nikakor pa ni to edini način kako jo lahko postrežemo. Meni se goveje meso odlično poda s pire krompirjem.

Za 4 osebe potrebujemo: 600 g govedine (pleče), olje, sol, poper v zrnju, 4 srednje velike korenčke, 2 rdeči čebuli, 400 g krompirja, rezina masla, mleko

Priprava:

  1. Večer preden bomo govedino pekli, jo mariniramo v olju, dodamo poper v zrnju.
  2. Posodo z mesom v marinadi pokrijemo in postavimo v hladilnik.
  3. Pol uro pred pečenjem mesa le-to vzamemo iz hladilnika in pustimo na sobni temperaturi.
  4. V večji lonec prilijemo olje od marinade in ga segrejemo.
  5. Ko je vroče, dodamo meso in ga z vseh strani na hitro rjavo opečemo.
  6. Ko je meso lepo zapečeno z vseh strani ga še solimo.
  7. Temperaturo kuhališča zmanjšamo na minimum, v lonec na dno (nikoli na meso!) kapnemo par kapljic vode in pokrijemo.
  8. Meso počasi pečemo približno 3 ure. Vmes po kapljicah prilivamo vodo, da se meso počasi mehča.
  9. Pol ure pred koncem pečenja dodamo še korenček in čebulo ter rahlo solimo.
  10. V slanem kropu skuhamo olupljen krompir in pripravimo pire – odcejen krompir pretlačimo, dodamo rezino masla in mleko ter premešamo.
  11. Ko je meso pečeno, iz lonca umaknemo korenček in čebulo. Meso z vilicami “razcufamo”.
  12. Na servirne krožnike damo najprej pire krompir, nanj damo “nacufano” govedino, korenček in čebulo.
  13. Vse skupaj posujemo še s sesekljanim svežim peteršiljem.
Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.