KUHAJMO SKUPAJ: Kuskus s polnjenimi šampinjoni

Kuskus s polnjenimi šampinjoni (foto: Selma Bizjak)

Obožujem rjave šampinjone. Lahko bi jih jedla na 1000 in en način, vsak dan. Zato jih rada dodajam k različnim jedem. Tokrat sem pripravljala kuskus in se mi je porodila ideja o par šampinjonih za zraven – in medtem, ko so se dušili sem eno za drugo dodajala sestavine. In nastal je recept za jed, ki je na mizi v 15 minutah.

Za 2 osebi potrebujemo: 250 g kuskusa, 14 večjih rjavih šampinjonov, 2 dl zelenjavne jušne osnove, 4 – 5 strokov česna, šopek svežega peteršilja, 2 jž belega vina (uporabila sem Rumeni muškat), nekaj jž ribanega mehkega sira (mozzarella, tilzit, livada, gauda, edamec,…),rezina masla, oljčno olje, sol

Priprava:

  1. Šampinjone očistimo, odstranimo bete in jih operemo ter osušimo.
  2. V prvi ponvi po navodilih proizvajalca pripravimo kuskus.
  3. V drugi pa na olju popražimo olupljene stroke česna. Če so večji jih prepolovimo.
  4. Ko česen zadiši, dodamo klobuke šampinjonov, ki jih solimo. Dušimo toliko časa, da spustijo vodo.
  5. Takrat jih zalijemo s polovico zelenjavne jušne osnove. Pokrijemo in dušimo dokler ne izpari jušna osnova. Takrat dodamo drugo polovico jušne osnove.
  6. Tik preden jušna osnova popolnoma izpari, dodamo še 2 jž belega vina in rezino masla.
  7. Zmehčane stroke česna dodamo v klobuke šampinjonov. V vsakega dodamo kavno žličko ribanega sira (uporabila sem mozzarello).
  8. Posujemo s sveže sesekljanim peteršiljem in pokrijemo za toliko časa, da se sir stopi.
  9. Na servirni krožnik damo kuskus, ob strani pečene šampinjone, vse skupaj pa prelijemo z malce vinsko maslene omake.

Dober tek!

Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.