Obožujem rjave šampinjone. Lahko bi jih jedla na 1000 in en način, vsak dan. Zato jih rada dodajam k različnim jedem. Tokrat sem pripravljala kuskus in se mi je porodila ideja o par šampinjonih za zraven – in medtem, ko so se dušili sem eno za drugo dodajala sestavine. In nastal je recept za jed, ki je na mizi v 15 minutah.
Za 2 osebi potrebujemo: 250 g kuskusa, 14 večjih rjavih šampinjonov, 2 dl zelenjavne jušne osnove, 4 – 5 strokov česna, šopek svežega peteršilja, 2 jž belega vina (uporabila sem Rumeni muškat), nekaj jž ribanega mehkega sira (mozzarella, tilzit, livada, gauda, edamec,…),rezina masla, oljčno olje, sol
Priprava:
- Šampinjone očistimo, odstranimo bete in jih operemo ter osušimo.
- V prvi ponvi po navodilih proizvajalca pripravimo kuskus.
- V drugi pa na olju popražimo olupljene stroke česna. Če so večji jih prepolovimo.
- Ko česen zadiši, dodamo klobuke šampinjonov, ki jih solimo. Dušimo toliko časa, da spustijo vodo.
- Takrat jih zalijemo s polovico zelenjavne jušne osnove. Pokrijemo in dušimo dokler ne izpari jušna osnova. Takrat dodamo drugo polovico jušne osnove.
- Tik preden jušna osnova popolnoma izpari, dodamo še 2 jž belega vina in rezino masla.
- Zmehčane stroke česna dodamo v klobuke šampinjonov. V vsakega dodamo kavno žličko ribanega sira (uporabila sem mozzarello).
- Posujemo s sveže sesekljanim peteršiljem in pokrijemo za toliko časa, da se sir stopi.
- Na servirni krožnik damo kuskus, ob strani pečene šampinjone, vse skupaj pa prelijemo z malce vinsko maslene omake.
Dober tek!
Več o meni
“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.
Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.
Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.
Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.
Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.
Sledite mi lahko tudi vi!
Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.
Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.