KUHAJMO SKUPAJ: “Korneti” iz nadevanih tortilj

“Korneti” iz nadevanih tortilj (foto: Selma Bizjak)

Le čigavega pogleda ne pritegnejo pisano nadevane tortilje? In koga ne premami njihov okus? Tudi jedi s tortiljami so postale med najbolj priljubljenimi tujimi jedmi v Sloveniji. Gre za okrogel, zelo tanek pšenični ali koruzni »kruh« brez kvasa, ki je osnova za veliko različnih jedi.

Za 4 – 6 tortilj potrebujemo: 350 g mletega mesa (svinjina ali mešano svinjina in govedina), 1 manjša čebula, 1 strok česna, olje. sol, poper, ½ jž  paradižnikove mezge, 1 skodelica paradižnikove omake, 240 g sira (cheddar, gauda, …), 1 manjša konzerva koruze, 1 manjša konzerva rdečega fižola, 1 večja zelena paprika, 1 – 2 paradižnika, 1 rdeča čebula, šopek svežega peteršilja, mleti čili, čili omaka, kislo smetano

Priprava:

  1. V ponvi na vroči maščobi popražimo čebulo ter dodamo mleto meso.
  2. Pražimo ga toliko časa, da izpari voda. Nato dodamo strt strok česna.
  3. Solimo in popramo ter pokrito dušimo 25 minut. Po potrebi dodajmo vodo.
  4. Dodamo paradižnikovo mezgo in malo vode ter pokuhamo, da se omaka zgosti.
  5. Pripravimo paradižnikovo omako po okusu oziroma uporabimo že pripravljeno.
  6. Koruzo in rdeč fižol odcedimo ter operemo pod tekočo vodo.
  7. Očistimo in operemo papriko in paradižnik. Oboje narežemo na majhne kocke.
  8. Očistimo še rdečo čebulo in jo prav tako narežemo na majhne kocke.
  9. Sir grobo naribamo.
  10. Pečico segrejemo na 200°C in pripravimo pekač v katerem bomo nadevane tortilje pekli.
  11. Vsako tortiljo najprej namažemo s paradižnikovo omako, dodamo praženo mleto meso, na kocke narezano zelenjavo, koruzo, fižol ter nariban sir.
  12. Tortiljo prepognemo na pol ter jo zavijemo v konus – kornet.
  13. Nadevane tortilje postavimo v pekač. Vsako premažemo z žlico kisle smetane, malce paradižnikove omake ter posujemo z mletim čilijem, nekaj zelenjave ter z ribanim sirom.
  14. Postavimo v ogreto pečico, na srednji nivo in pečemo 20 – 25 minut.
  15. Pekač z nadevanimi tortiljami vzamemo iz pečice ter jih razdelimo na servirne krožnike.
  16. Na krožniku posujemo še s sesekljanim svežim peteršiljem in prelijemo s čili omako.
  17. Ponudimo še vroče.

Dober tek!

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.