KUHAJMO SKUPAJ: Kislo zelje po bavarsko s prekajenim mesom

Foto: Selma Bizjak

Za 3 – 4 osebe

500 g prekajenega sv. vrata, 2 čebuli, 1 jušna žlica sv. masti, 1 čajna žlička sladkorja, 2 klinčka, 1 čajna žlička kumine, 1 kozarec kislega zelja, sol, poper, 2 lovorjeva lista, 6 čajnih žličk gorčice, 0,5 dl dobrega piva, 100 ml smetane za stepanje, 50 ml kisle smetane, 3 jajca, 100 g sira Livada, maslo.

Priprava:

Čebulo narežemo na tanke rezine, ki jih prepražimo na sv. masti skupaj s sladkorjem, klinčki in kumino. Pražimo nekaj minut, da porumeni.
Dodamo kislo zelje in kuhamo 5 minut. Solimo.
Prilijemo 100 ml vode in dodamo lovorov list. Pokrijemo in kuhamo 30 minut.
Odstranimo klinčke in lovorjev list.
Prekajen sv. vrat narežemo rezine debeline približno 2 cm.
Pekač premažemo z maslom, dodamo plast zelja.
Vsako rezino mesa premažemo z žličko gorčice. Rezino poševno položimo v pekač, dodamo malo zelja ter spet z gorčico premazano rezino mesa. Tako ponavljamo dokler ne porabimo vseh rezin mesa.
Preostanek zelja porazdelimo ob robovih pekača. Po zelju prelijemo pivo.
Zamešamo smetano in kislo smetano. Vmešamo jajca. Solimo in popramo ter prelijemo po mesu in zelju.
Po vrhu dodamo riban sir ali sir v rezinah.
Postavimo v pečico predogreto na 180 stopinj Celzija. Pečemo 50 – 60 minut.
Pred serviranjem naj se ohlaja 10 minut.

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.