KUHAJMO SKUPAJ: Ječmen, jurčki in kraški pršut v »rižoti«

foto: Selma Bizjak

Rižota iz ječmena je značilna jed naših zahodnih sosedov, Italijanov, pravijo ji »orzotto«. Jed je značilna za nam bližnjo Furlanijo Julijsko krajino, zato ni čudno, da smo jo povzeli tudi Slovenci in tako pripravljamo okusno ječmenovo rižoto. Ste jo sami že poskusili? Če je še niste, vam jo priporočam, sploh če ste ljubitelji jurčkov in kraškega pršuta, ki ga za to jed predhodno hrustljavo zapečete. Kombinacija teh treh sestavin je naravnost božanska.

Za 2 osebi potrebujemo: 140 g ječmena, 1 manjša čebula, 150 g jurčkov, 1 – 1,5 l zelenjavne jušne osnove, šopek svežega peteršilja, nekaj rezin kraškega pršuta, parmezan, sol, poper, olje, za 1 oreh masla

Priprava:

  1. Na vročem olju popražimo drobno sesekljano čebulo.
  2. Ko dobi lepo zlato rjavo barvo, dodamo jurčke. Uporabila sem zamrznjene, zato sem jih predhodno oprala pod tekočo vodo. Če imate sveže, jih seveda najprej očistite, operete in narežete.
  3. Jurčke popražimo, da iz njih izhlapi odvečna voda.
  4. Ječmen operemo pod tekočo vodo, ga rahlo osušimo in dodamo k jurčkom.
  5. Najprej ga nekaj minut pražimo, kot riž, nato ga zalijemo z zelenjavno jušno osnovo.
  6. Ponev v kateri kuhamo pokrijemo, temperaturo kuhališča zmanjšamo ter počasi dušimo.
  7. Ječmen se po navadi kuha med 40 – 45 minut, odvisno od vrste. Vsekakor je tako pripravljen ječmen vedno bolj kompakten in trši, kot če bi ga predhodno namakali.
  8. Tik pred koncem kuhanja dodamo še tanke koščke kraškega pršuta, ki smo ga hrustljavo popekli, sesekljan sveži peteršilj ter za oreh masla. Ponev pokrijemo in pustimo nekaj minut, da se sestavine prepojijo.
  9. Kuhano ječmenovo rižoto z jurčki in pršutom postrežemo še vroče.
  10. Zraven lahko ponudimo riban parmezan.

Pa dober tek!

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.