KUHAJMO SKUPAJ: Jabolčna pita po babičino

Jabolčna pita (foto: Selma Bizjak)

Jesen je sezona okusnih jabolk, še najboljše so domače, iz bližnjega sadovnjaka. Med vsemi jabolčnimi pecivi mi je najbolj všeč jabolčna pita, ki jo pripravljam po babičinem receptu; sladka, maslena in sočna.

Za pekač mer 20 x 30 cm potrebujemo:

Za krhko testo: 500 g bele moke, 250 g sladkorja, 300 g masla sobne temperature, ščep soli, 90 g kisle smetane (1/2 malega lončka), 1 jajce, 1/2 zavitka vanilijevega sladkorja, naribano lupinico polovico bio limone

Za nadev: 6 sočnih jabolk, sladkor po okusu, cimet, nekaj limoninega soka

Priprava:

  1. Jabolka operemo, jim odstranimo pecelj, prerežemo na pol, odstranimo pečke ter muho.
  2. Jabolka naribamo, po okusu sladkamo ter dodamo naribano limonino lupinico in cimet.
  3. Pečico segrejemo na 200°C, enakomerno gretje spodaj/zgoraj.
  4. Iz zgoraj navedenih sestavin zamesimo testo.
  5. Keramični pekač obložilo s papirjem za peko.
  6. Razvaljano polovico testa damo za spodnjo plast.
  7. Čez porazdelimo jabolčni nadev ter pokrijemo s preostalim delom razvaljanega testa.
  8. Vrhnjo plast testa po celotni površini enakomerno prebodemo z vilicami.
  9. Pekač z jabolčno pito postavimo v pečico, na srednje vodilo.
  10. Prvih 20 minut jabolčno pito pečemo na 200°C, nato temperaturo pečico znižamo na 180°C.
  11. Pečeno pito vzamemo iz pečice in jo še vročo posujemo s sladkorjem v prahu.
  12. Še mlačno narežemo na rombe.
foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.