KUHAJMO SKUPAJ: Cikorija s pršutom in česnom

0
Zdravilna cikorija (foto: Selma Bizjak)

Cikorija je rastlina, ki je izredno zdrava. Je vir vitaminov A, B, C, kalcija, fosforja, cinka in magnezija. Poznana je po tem, da poživlja jetra in ledvice, pomirja razdražen želodec, preprečuje žolčne kamne,…

Kogar moti njen rahlo do bolj grenak okus, lahko uporabi enega od treh trikov:

  1. Cikorijo skuhamo skupaj z 2 – 3 manjšimi krompirji.

2. Ko jo operemo v zadnjo vodo dodamo sok 1/2 limone in pustimo 15 minut. To lahko storimo tudi z že kuhano cikorijo.

3. V vodo, v kateri jo kuhamo, dodamo 1 kavno žličko sode bikarbone.

Cikorija s pršutom in česnom

Potrebujemo: 500 g cikorije, 100 g pršuta ali kraške pancete, strok česna, maslo, ovčji sir ali parmezan

Priprava:

  1. Cikorijo očistimo, narežemo in operemo.
  2. Blanširamo jo v slanem kropu. Odcedimo.
  3. V ponvi segrejemo maslo.
  4. Dodamo na kocke narezan pršut ali kraško slanino*.
  5. Na hitro pocvremo.
  6. Dodamo še strt strok česna in počakamo toliko, da zadiši.
  7. Sledi še odcejena cikorija.
  8. Dobro premešamo in dušimo 10 minut.
  9. Postrežemo kot prilogo h krompirju ali mesu.
  10. Na krožniku dodamo še tanke rezine ovčjega sira ali parmezana.

*kdor ne želi dodati pršuta ali kraške slanine, to sestavino izpusti.

Cikorijo lahko pripravimo tudi skupaj s kuhanim krompirjem (kot blitvo) ali kuhano v solati (zabelimo jo z oljčnim oljem**, belim balzamičnim kisom, ki je sladkega okusa, dodamo pa lahko še kuhana jajčka).

**Če jo kuhano zabelimo z oljčnim oljem, moramo vedeti, da bo še dodatno pogrenila zaradi grenkega okusa oljčnega olja. Zato tistim, ki niste preveč od grenkega okusa priporočam, da uporabijo sončnično olje.

Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.