KUHAJMO SKUPAJ: Brokolijev narastek

Brokolijev narastek (foto: Selma Bizjak)

Brokoli je tista zelena zelenjava, ki jo imaš ali pa je nimaš rad. Srednje poti ni.

Ima kar precej dobrih lastnosti, med drugim ima visoko prehransko vrednost. Vsebuje številne antioksidante, krepi naš imunski sistem ter krepi kosti. To je samo nekaj njegovih dobrih lastnosti, ki vplivajo na naše telo. Jaz sem ga tokrat uporabila v okusni jedi, ki je primerna tudi za vse vegetarijance.

Potrebujemo: 500 g brokolija, 3 večja jajca, 180 g kisle smetane, 200 ml smetane za stepanje, 150 g ribane mozzarelle (lahko tudi druga vrsta mehkega sira), sol, mešanica italijanskih začimb (bazilika, origano, timijan, rožmarin), maslo za pekač

Priprava:

  1. Brokoli razdelimo na večje cvetove in jih operemo v vodi in odcedimo in skuhamo v kropu. Vre naj 10 – 12 minut. Odcedimo.
  2. Pekač premažemo z rezino masla.
  3. Po pekaču lepo razporedimo kuhane cvetove brokolija.
  4. V skledi z ročno metlico razžvrkljamo jajca.
  5. Jajca solimo in dodamo nekaj ščepcev italijanskih začimb.
  6. Nato vmešamo tako kislo smetano kot smetano za stepanje.
  7. Dobro premešamo.
  8. Dodamo še riban sir.
  9. Zmes enakomerno prelijemo po brokoliju v pekaču.
  10. Postavimo v pečico (srednja višina), ki smo jo predhodno ogreli na 200 stopinj Celzija.
  11. Če imamo možnost prvih 15 minut pečemo z žar funkcijo, drugače enakomerno gretje zgoraj/spodaj.
  12. Pečemo 25 minut oziroma toliko časa, da jajčna zmes lepo zakrkne.
  13. Počakamo nekaj minut in postrežemo še toplo.

Pa dober tek!

Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.