KOLUMNA: Se tudi vi smejite, če kdo zboli?

0
116
Ko se je vse skupaj začelo, pred dobrim letom dni, sem bila prepričana, da je brezbrižnost nekaterih posledica neznanja ... (foto: freepik.com)

Epidemija novega koronavirusa covid-19 še kar vztraja. Mediji pišejo o žrtvah, v nekaterih državah je število okuženih, bolnih in tistih, ki se borijo za življenje grozljivo visoko. A še vedno se najdejo takšni, ki se ob vsem tem le smejijo. Zakaj?

Ko se je vse skupaj začelo, pred dobrim letom dni, sem bila prepričana, da je brezbrižnost nekaterih posledica neznanja. Vsi smo bili na začetku neznanega, mnogi smo sledili stroki in upoštevali njene nasvete, so se pa našli tudi takšni, ki so se na vse skupaj požvižgali.

»Virusa sploh ni, ne obstaja! Virus so si izmislili. Jaz sem najbrž že prebolel, pa tega niti ne vem,« so bili komentarji nekaterih.

Stroka je kar naenkrat izgubila svoj pomen, nekateri ne verjamejo zdravnikom, epidemiologom in ostalim, ki so svoje znanje nabirali skozi leta učenja in prakse. Ob tem se sprašujem, ali ti starši, ki menijo, da zdravniki, epidemiologi in ostali ne vedo, kaj delajo, kljub temu svoje otroke spodbujajo, da bodo nekoč zdravniki? Najbrž ne, saj danes lahko že vsakdo s svojo teorijo potegne za sabo nekaj neukih ljudi.

Nato smo končno dočakali dan, ko je bila javnost po vsem svetu obveščena, da prihaja cepivo. In spet se je pojavila peščica oseb, ki so prepričani, da je cepivo lažno, da je zastrupljeno, da nam bodo z njim vgradili čip in podobno. A kljub temu, da nekateri ljudje po družbenih omrežjih širijo nasprotovanja cepivu, stroki, se je kasneje izkazalo, da so že cepljeni! »Ker sem bil pa ravno ob pravem trenutku na pravem mestu in sem pač privolil v cepljenje,« je bil odgovor nekoga, ki je tedne in tedne kričal po družbenih omrežjih, da virus ne obstaja in da je cepivo strup. No, za vsak slučaj se je raje cepil, saj lahko kljub temu širi neresnice dalje. Kaj mu pa kdo more, kajne?

Je res smešno, če se nekdo bori za življenje? (foto: freepik.com)

Pred dnevi sem zasledila vprašanje na družbenem omrežju. Mlada mamica, ki je pred nekaj meseci prebolela covid-19 je spraševala, če morda kdo ve, kdaj se ustavi izpadanje las. »Lasje mi zaradi posledic covida izpadajo v šopih, strah me je. Kaj je vam pomagalo, kdaj se je to nehalo,« je spraševala. Prejela je nekaj spodbudnih besed in nasvetov, ki pomagajo, a med osebami, ki so prebrali njeno sporočilo so bili tudi takšni, ki so pod njeno objavo dodali smeškota, ki se široko smeji. Nekaterim je še vedno smešno.

Vsakodnevno beremo, koliko oseb v Sloveniji umre zaradi covida ali z njim. In tudi pod temi objavami lahko zasledimo osebe, ki pritisnejo smeškota, ki se na široko smeji. Je smrt res smešna? Je trpljenje nekoga res smešno?

Kakšna oseba si, da ti je v trenutkih, ko nekdo občuti žalost, nemoč, trpljenje, vse skupaj smešno? Te je strah? Si neuk? Si brez čustev? Ali morda le zloben?