KOLUMNA: Pripravni triki, da jajčka ne bodo počila

Pred nami je velika noč. (foto: Freepik.com)

Pred nami je velika noč, z njo pa prihajajo tudi pirhi. Spet bomo kuhali jajčka in spet se bomo jezili, če nam bo lupina počila! Saj veste, kako to gre: držimo se vseh navodil, ki jih poznamo, kuhamo jajčka v takšni in drugačni posodi, jim prigovarjamo, jih bodrimo, naj ne počijo, pa kljub temu kdo izmed njih ne upošteva pravil. Malce heca mora biti!

Vsako leto skupaj z vnuki kuhamo jajčka, jih barvamo v čebulnih olupkih, v raznih barvah, jim dodajamo nalepke, rišemo po njih in še in še. Skratka, naši pirhi so prava umetnina! In vsako leto se je zgodilo, da je bilo med jajci nekaj takšnih, ki jim je, kljub našemu trudu, lupina vztrajno pokala. Potem pa sem šla v akcijo in že lani preučila vse nasvete, ki pomagajo, da lupina med kuhanjem ostane cela. Našla sem nekaj zelo uporabnih in ker želim, da tudi vaša jajčka letos ostanejo cela, jih delim z vami. Vi mi pa lahko v zameno prilepite kakšno lepo fotko vaših pirhov na Facebooku pod to objavo. Dogovorjeni? Dogovorjeni!

Foto: Pixabay.com

Voda naj bo mrzla
Ugotovila sem, da je manj možnosti, da poči lupina jajc, če jih vsaj pol ure preden jih damo kuhati, postavimo iz hladilnika na kuhinjski pult. Potem jih previdno položimo v lonček, nalijemo toliko vode, da so lepo pokrita. Voda mora biti obvezno mrzla. Jajca potem kuhamo zelo počasi, da se lupina prilagaja temperaturni spremembi. Ko voda zavre, jih kuhamo še 12 do 16 minut, da bodo trdo kuhana.

Sol ali soda bikarbona
Da jajčka ne bodo počila, dodajte vodi še veliko žlico soli ali sode bikarbone. Ti dve sestavini pomagata, da lupina med kuhanjem ostane cela. Jaz sem za vsak slučaj dodala kar žlico enega in še žlico drugega.

Kis
Če se že zgodi, da se kako jajce popolnoma upre pravilnemu kuhanju in vztrajno poči, ga bo rešil alkoholni kis. Preden jajčka kuhate, vodi dodajte še deciliter alkoholnega kisa. Ta namreč prepreči, da bi se beljak izlil, če lupina poči. Saj veste, ko lupina poči, je naenkrat ves beljak na zunanji strani. No, če boste vodi dodali kis, se to ne bo zgodilo in jajce boste lahko uporabili za pirh.

Foto: Freepik.com

Starejša jajčka
Pa še nasvet, da se vam bodo pirhi lepo lupili, ko boste imeli velikonočno pojedino: kuhajte nekaj dni stara jajca. Sveža jajca se namreč veliko težje olupijo.

Letos bodo velikonočni prazniki potekali nekoliko bolj samotno. Jaz bom sama, vnuki bodo doma. A kljub temu se bodo pri meni kuhala jajca! Praznik je praznik in običaje je potrebno spoštovati. Pirhi bodo, skuhala bom šunko, spekla potico in praznovala.

Pa vi?

P. S..: Ne pozabite mi pod objavo na Facebooku prilepiti fotografijo vaših pirhov in vaše velikonočne pojedine. Če ne moremo praznovati v krogu družine, lahko vsaj virtualno praznujemo drug z drugim.

Foto: Pixabay.com