Kje pa vi v zimskem času sušite perilo?

S pomočjo sode bikarbone bo perilo spet belo. (foto: Pixabay.com)

Ali tudi vi zaradi dežja in vlage svoje perilo sušite v toplih bivalnih prostorih? Preverite, zakaj je to lahko zelo škodljivo za vaše zdravje!

V deževnih in meglenih dneh mnogi sušijo perilo kar v stanovanju, v bivalnih prostorih. A takšno početje lahko, če je dolgotrajno, pusti negativne posledice. Strokovnjaki opozarjajo, da lahko sušenje perila v bivalnih prostorih povzroča težave pri zdravju. Še najbolj so dovzetni tisti ljudje, ki imajo težave z alergijami.

Zaradi sušenja perila v stanovanju lahko presežemo raven vlage tudi do 30 odstotkov. Takšni pogoji pa so več kot idealni za razvoj pršic, za nastanek plesni, zmanjša pa se tudi kvaliteta zraka. Posledično se lahko pri občutljivejših ljudeh razvijejo alergije ali astma.

Raziskave so pokazale, da od stotih domov, kar 87 odstotkov suši v zimskem času perilo v bivalnih prostorih, večinoma ga postavljajo v bližini radiatorjev, da se še hitreje posuši.

Strokovnjaki pa opozarjajo, da lahko s takim početjem pride do plesni, ki se na stenah lahko prične vidno kazati šele po nekaj mesecih ali celo letih, v zraku pa je že prisotna. Največkrat se plesen, ki je zdravju lahko zelo škodljiva, razvija na ploščicah, tapetah, tleh in okenskih okvirih.