KUHAJMO SKUPAJ: Orehova panna cotta v čokoladni omaki

Orehova panna cotta v čokoladni omaki (foto: Selma Bizjak)

Tokrat sem klasično panna cotto nadgradila z malce bolj prefinjenim okusom. Dodala sem ji mlete orehe. Postregla pa v omaki iz mlečne čokolade.

Za 6 oseb potrebujemo:

500 ml tekoče smetane za stepanje (priporočamo smetano za stepanje Pomurske mlekarne), 100 g medu, 2 jž ruma, 60 g mletih orehov, 3,5 lističev želatine

za omako: 100 g mlečne čokolade (priporočam mlečno čokolado Lindt; drugače izberite tisto, ki je vam najbolj okusna), 100 ml tekoče smetane za stepanje

Priprava:

  1. Lističe želatine namočimo v hladni vodi (navodila na vrečki proizvajalca).
  2. Smetano in med segrejemo do vretja.
  3. Dodamo med in rum ter mešamo 10 minut.
  4. Smetana naj res počasi vre.
  5. Po 10 minutah odstavimo lonec s smetano s kuhališča in vmešamo ožete lističe želatine. Pazimo, da se želatina res razgradi.
  6. Nato vmešamo še mlete orehe.
  7. Smetana z mletimi orehi naj počiva 10 minut. Vmes nekajkrat premešamo.
  8. Kuhano panna cotto prelijemo v modelčke. Modelčke neprodušno zapremo in vsaj za 5 ur postavimo v hladilnik. Jaz po navadi pustim čez noč.
  9. Preden želimo Orehovo panna cotto postreči, pripravimo še omako iz mlečne čokolade.
  10. Čokolado nalomimo na manjše koščke.
  11. Smetano zavremo in prelijemo čez čokolado. Dobro premešamo, da se vsa čokolada lepo raztopi.
  12. Omako iz mlečne čokolade prilijemo na dno servirnega krožnika, dodamo panna cotto ter posujemo z mletimi orehi.
  13. Za užitno dekoracijo uporabimo jedrca orehov.
Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.