Sprememba: Karanteno ob vstopu v državo z negativnim testom znova možno prekiniti po petih dneh

(foto: pixabay.com)

Vlada je na včerajšnji seji odločila, da lahko tisti, ki so ob vstopu v državo napoteni v karanteno, to znova prekinejo po petih dneh s predložitvijo negativnega izvida testa na novi koronavirus. Odlok začne veljati v soboto. Nekaj sprememb je tudi na seznamu rdečih držav s poslabšano epidemiološko sliko, je sporočila vlada.

Če se oseba, ki jo policija ob vstopu v Slovenijo napoti v desetdnevno karanteno na domu, v času trajanja karantene testira s testom PCR na prisotnost novega koronavirusa in je izvid testa negativen, je karantena prekinjena. Testiranje se sme opraviti najprej peti dan po napotitvi v karanteno na domu.

Spremembe odloka o prehajanju meja bodo veljale od sobote, 15. maja, do vključno nedelje, 23. maja.

Druga določila odloka medtem ostajajo v veljavi. Brez napotitve v karanteno bodo lahko iz rdečih držav še naprej vstopili vsi, ki bodo predložili negativen izvid testa PCR na novi koronavirus, pri čemer od odvzema brisa ne sme miniti več kot 48 ur. V karanteno prav tako ni treba prebolevnikom in cepljenim proti covidu-19 z določenimi cepivi.

Še vedno velja več izjem, ki lahko iz rdečih držav vstopijo brez napotitve v karanteno in negativnega izvida testiranja. Med njimi so med drugim dvolastniki zemljišč in tisti, ki mejo prehajajo zaradi šolanja. Določene osebe se lahko napotitvi v karanteno izognejo tudi s predložitvijo negativnega izvida hitrega ali PCR testa, ki ni starejši od sedem dni. Med drugim to velja za čezmejne delavce migrante.

Vlada je medtem spremenila seznam rdečih držav s poslabšano epidemiološko sliko. S seznama je črtala Slovaško, spremembe pa so pri Danski, Franciji, Grčiji, Norveški in Španiji. S seznama tretjih držav pa je črtala Izrael ter Sveti Vincent in Grenadine, dodala pa Sudan.

STA