»Gasilci vzpostavljajo varen prostor in krepijo zaupanje med ljudmi.«

Foto: Metka Grmek/MORS

Poslanica ministra mag. Mateja Tonina ob današnjem mednarodnem dnevu gasilcev.

Ob mednarodnem dnevu gasilcev, ko goduje zavetnik gasilcev, sv. Florjan, vsem gasilkam in gasilcem iskreno čestitam. Slovensko gasilstvo je gotovo ena od dejavnosti, na katero smo Slovenci lahko več kot upravičeno ponosni, in zaradi katere smo deležni velikega ugleda v širšem mednarodnem okolju. Slovenski sistem spajanja poklicnega in profesionalnega gasilstva je med najboljšimi na svetu.

Slovenski gasilci in gasilke so nepogrešljivi pri zagotavljanju varstva pred požarom ter varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v naši državi. Prav je, da poskrbimo tudi za njihovo varnost. Ponosen sem, da smo v tem letu dokazali, da se z voljo in pripravljenostjo da marsikaj postoriti – tudi za slovenske gasilce. Za področje zaščite in reševanja nameravamo v prihodnjih letih počrpati 120 milijonov evrov evropskega denarja, ki ga bomo namenili hitrejšemu odzivu na vremensko pogojene nesreče. Prisluhnili smo gasilcem in zagotovili pomoč v okviru PKP7, zakonsko urejamo zavarovanje ljudi in tehnike ter legalizacijo gasilskih domov. Z včeraj zaključenim razpisom smo za letos zagotovili več sredstev za gasilsko in reševalno opremo.

Minulo leto je še enkrat dokazalo, kako pomembni so gasilci v lokalnem okolju. Prav s svojimi dejavnostmi, z oskrbo prebivalstva vzpostavljajo varen prostor in krepijo zaupanje med ljudmi. Ko se znajdemo v nepredvidljivih situacijah, ko nam zmanjka tal pod nogami, je še kako pomembno, da imamo nekoga, na kogar se lahko vedno zanesemo.

Spoštovane gasilke, spoštovani gasilci, še enkrat velik hvala za vašo požrtvovalnost in pripravljenost vedno in povsod pomagati sočloveku v stiski! 

Vir: Ministrstvo za obrambo