Astma je ena najpogostejših pljučnih bolezni

0
92
Astma je pogosta pljučna bolezen. (foto: pixabay.com)

»Astma je ena najpogostejših kroničnih pljučnih bolezni, za katero trpi več kot 300 milijonov oseb po vsem svetu,« je ob današnjem svetovnem dnevu boja proti astmi dejal Bojan Madjar, mag. farm. spec., nacionalni koordinator projekta farmacevtske skrbi »Vprašaj o svojem zdravilu« iz Lekarniške zbornice Slovenije.

Med ključna simptoma astme štejemo sopenje zaradi motenosti dihalnih poti in kašelj (suh ali moker). Večinoma težave sprožijo določeni alergeni ali iritatorji, lahko pa se pojavi tudi ob telesni dejavnosti. »Na astmo lahko opozarjajo tudi sopenje, hlastanje za zrakom, daljše izdihovanje, pretirano napihovanje prsnega koša, vsrkavanje tkiva med rebri in nad grodnico ter ključnicama. Če se bolnik začne dušiti, lahko pride tudi do nezavesti. Redko se napadi astme kažejo brez znakov,« ključne znanilce astme objasni Madjar.

Pravilna uporaba vdihovalnikov je ključna za preprečevanje pojavnosti in lajšanje simptomov ene izmed najbolj razširjenih dihalnih bolezni po svetu. »Bolnik lahko tako kljub bolezni živi povsem normalno življenje,« pravi nacionalni koordinator projekta farmacevtske skrbi »Vprašaj o svojem zdravilu«. »V grobem delimo vdihovalnike v dve skupini, vdihovalnike na potisni plin (pršila) in vdihovalnike s suhimi praški. Pred uporabo obeh je treba dobro izprazniti pljuča (poudarjen izdih pred pričetkom inhaliranja), nadaljnji postopek pa se nekoliko razlikuje. Pri uporabi pršil je potrebna dobra koordinacija vdiha (vdih je počasen in dolg) in sprožitve vpiha, pri uporabi vdihovalnikov s suhimi praški pa moramo zdravilo vdihniti z močnim, sunkovitim vdihom,« je Madjar izpostavil nekatere najpomembnejše korake pri pravilni tehniki uporabe vdihovalnikov, ki jih bolniki pogosto napačno izvajajo. »Opozoriti moram še, da je po daljši neuporabi vedno treba preveriti, ali vdihovalnik deluje pravilno,« pove Madjar, ki še enkrat poudari, kako pomembno je zdravila uporabljati v skladu z navodili in se ob nejasnostih posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom.

Prav delo lekarnarjev oz. farmacevtov je zelo pomembno, a žal velikokrat spregledano. »Tudi farmacevti smo v času epidemije med najbolj izpostavljenimi in veliko ljudi v lekarno pride le po nasvet ob določenih težavah. Mislim, da se treba zavedati, da je tudi naše delo ključno pri obvladanju bolezni. Zelo pomembno pa je dejstvo, da so slovenske lekarne resnično dobro založene z zdravili, zelo dostopne po vsej državi, farmacevti pa so zares vrhunski strokovnjaki,« za konec pove nacionalni koordinator iz Lekarniške zbornice Slovenije.