Pripravite si čaj iz regratovih cvetov

Tudi cvetovi so zdravilni. (foto: freepik.com)

Ste že slišali za čaj iz regratovih cvetov? V ljudski medicini ga poznajo že vrsto let. Preberite, kako koristen je.

Na travnikih se že vse rumeni. Cveti regrat in tako kot so zdravilni regratovi listi in korenina, lahko uporabimo tudi cvetove. Iz njih si lahko pripravimo zdravilni napitek.

Za pest cvetov potrebujemo še dva decilitra vrele vode. Čiste cvetove (ki jih ne spiramo pod vodo), lahko pa tudi liste in korenino poparimo, pokrijemo in pustimo 20 minut. Nato precedimo in pijemo čaj po požirkih.

Zakaj je tak čaj priporočljiv?

Pomaga odpravljati napihnjenost

Če imate težave z napihnjenostjo, če imate vetrove, ste zaprti ali če vam zastaja voda v telesu, vam bo pomagal. Regrat ureja prebavo in je naravni diuretik.

Za zdravje jeter

Za zdravljenje jeter je najbolj priporočljiva regratova korenina. Iz nje si pripravimo čaj in ga pijemo vsak dan po eno skodelico. Napitek krepi in čisti jetra.

Pomaga pri hujšanju

Regrat pomaga, da se odvečni kilogrami hitreje stopijo, pospešuje metabolizem, ureja prebavo. Če želite shujšati, pijte čaj iz regratovih listov in cvetov vsak dan na tešče.

Čisti telo

Regrat je priporočljiv tudi za spomladansko čiščenje telesa, čisti kri, odpravlja strupene toksine. Krepi črevesje in ga čisti.

Ščiti pred rakom

Študija, ki so jo naredili kanadski strokovnjaki in je bila objavljena v medicinski reviji, je pokazala, da lahko redno uživanje regrata in pitje čaja prepreči razvoj raka. Regrat vsebuje močne antioksidante, ki uničujejo rakave celice.

Field of yellow spring flowers – dandelions and blue sky