Cepljenje proti covid-19: Komu se svetuje previdnost?

Foto: freepik.com

V prispevku preberite, komu se cepljenje proti covid-19 odsvetuje in komu se svetuje previdnost.

V Sloveniji v teh dneh poteka cepljenje proti covid-19. Vsi, ki se želijo cepiti in zaščititi pred virusom, se lahko naročijo pri svojem osebnem zdravniku. Še vedno pa mnoge zanima, ali je cepivo zanje varno, ali ima neželene stranske učinke.

»Ključnega pomena pri cepljenju bo predvsem naše zaupanje v varnost in učinkovitost cepiv. Zaupanje pa najprej temelji na jasni in objektivni obveščenosti. Zato smo na tem mestu zbrali najpogostejša vprašanja in odgovore glede cepiv in cepljenja proti covidu-19,« so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), odgovarjajo pa tudi na nekaj vprašanj.

Kako je s cepljenjem oseb, ki imajo oslabljen imunski sistem?

Osebam, ki imajo oslabljen imunski sistem ali jemljejo imunosupresivna zdravila, svetujemo cepljenje, vendar bo verjetno učinkovitost cepljenja nekoliko manjša.

Kako je s cepljenjem kroničnih bolnikov?

Kronični bolniki so skupina z večjim tveganjem za težji potek covid-19, zato spadajo med prednostne skupine za cepljenje.

Komu cepljenje odsvetujemo in komu svetujemo previdnost?

Cepiti se ne smemo, če imamo hudo alergijo na sestavine cepiva. Pri cepivih na osnovi mRNK je zaradi maloštevilnih sestavin cepiva (mRNK, lipidi, elektroliti, sukroza) kot potencialni alergen prepoznan le polietilen glikol (PEG). PEG je v medicini sicer široko uporabljan, je sestavina zdravil v tabletah in v številnih preparatih za injiciranje, alergije nanj so redke. Previdnost pa je potrebna pri dokazani anafilaktični reakciji neznanega vzroka v preteklosti.  Pri osebah s hudim akutnim vročinskim stanjem ali akutno okužbo je cepljenje potrebno odložiti.

(foto: pixabay.com)

Ali imajo cepiva kakšne neželene učinke?

Najpogosteje poročani neželeni učinki po cepljenju s cepivom Comirnaty pri udeležencih raziskave starih 16 let in več so bili: bolečina na mestu cepljenja, utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, mrzlica, povišana telesna temperatura in oteklina na mestu cepljenja. Neželeni učinki so bili blage do zmerne intenzitete in so izzveneli v nekaj dneh po cepljenju.

Najpogosteje poročani neželeni učinki po cepljenju s cepivom Moderne pa so: bolečina na mestu cepljenja, utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, mrzlica, slabost ali bruhanje, oteklost bezgavk, povišana telesna temperatura, oteklina na mestu cepljenja in rdečina. Neželeni učinki so bili blage do zmerne intenzitete in so izzveneli v nekaj dneh po cepljenju. O lokalnih in sistemskih neželenih učinkih so pogosteje poročali po 2. odmerku kot po 1. odmerku.

Najpogosteje poročani neželeni učinki po cepljenju s cepivom AstraZeneca so: občutljivost na mestu cepljenja, bolečina na mestu injiciranja, glavobol,  utrujenost, bolečine v mišicah in sklepih, splošno slabo počutje, zvišana telesna temperatura, mrzlica ter slabost. Večina neželenih učinkov je bila blagih do zmernih in so po navadi minili v nekaj dneh po cepljenju. V primerjavi s prvim odmerkom so bili neželeni učinki po drugem odmerku blažji in manj pogosti.

Če imate vprašanje v zvezi s cepljenjem proti covid-19, nam ga lahko kadarkoli zastavite v pogovorno okno, ki ga najdete na naslovnici portala ZAupokojence.si in v najhitrejšem možnem času bomo poskušali poiskati odgovor.