KUHAJMO SKUPAJ: Fižolova juha z makaroni

Fižolova juha z makaroni (foto: Selma Bizjak)

Fižolovka ji rečemo pri nas doma. Za pripravo te juhe vam priporočam uporabo rjavega fižola, izberite kvalitetnega, da bo juha bolj gosta. Obliko makarončkov pa prepustite domišljiji. Poleg ponudite sveže in hrustljave žemljice.

Za 4 – 6 oseb potrebujemo: 350 g kuhanega rjavega fižola (ne iz konzerve!), 1,5 – 2 litra vode, 1 strok česna, 1 korenček, por, gomolj zelene, steblo peteršilja, olje, sol, poper, mešanica začimb za juho

Priprava:

  1. Večer preden bomo kuhali to juho, fižol preberemo, ga operemo in čez noč pustimo namočenega v vodi.
  2. Zjutraj vodo zamenjamo, solimo in skuhamo do mehkega, vendar pazimo, da ne razpade.
  3. 3/4 kuhanega fižola z malce vode od kuhanja spasiramo s paličnim mešalnikom, ostalega pustimo celega.
  4. Prilijemo vodo in lonec pristavimo na kuhališče.
  5. Dodamo kos gomoljne zelene, ki smo jo očistili in olupili, očiščeno in oprano steblo peteršilja, strt strok česna, na majhne kocke narezan korenček, jedilno žlico olja.
  6. Ko zavre, dodamo za en globok krožnik makaronov (izberemo lahko različne oblike, pazimo le, da so približno enake velikosti, da so istočasno kuhani).
  7. Dodamo še na kolobarje narezan por in fižol, ki smo ga prihranili v zrnju.
  8. Makarone kuhamo po navodilih proizvajalca. Pazimo, da jih ne razkuhamo.
  9. Ko je fižolova juha kuhana, po potrebi solimo, dodamo mešanico jušnih začimb in sveže mlet poper.
  10. Preden fižolovo juho postrežemo, naj odstoji 20 – 25 minut.
Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.