Dr. Borut Štrukelj o AstraZeneci: To cepivo je varno

Virusi gripe se pogosto in hitro spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. (foto: freepik,com)

Varnostni odbor Evropske agencije za zdravila (EMA) je presodil, da bodo krvne strdke uvrstili med „zelo redke“ stranske učinke cepiva proti covidu-19 AstreZeneca.

Dr. Borut Štrukelj z ljubljanske fakultete za farmacijo je povedal, da je odločitev EME pričakovana. Potrjena je bila povezava med strdki in cepivom, a dodal: „Ugotovili so, da je to tako redek pojav, da prevlada varnost. To cepivo je varno. Če primerjamo s kontracepcijskimi tabletami, je tam 1100 venskih tromboz na milijon, tukaj pa nekaj primerov na milijon. Dr. Štrukelj je še poudaril, da se na primeru te pandemije učimo sproti.

Dr. Bojana Beovič, vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ je poudarila, da Slovenija zaradi poročila EME svoje strategije cepljenja zaenkrat ne bo spreminjala. Cepivo AstraZenece tako ostaja rezervirano za ljudi v starosti od 60 do 65 let.

Predstojnica infekcijske klinike v ljubljanskem UKC-ju dr. Tatjana Lejko Zupanc pa je zatrdila, da smo v Sloveniji na pojav morebitnih primerov stranskih učinkov, ko osebi padejo trombociti (krvničke, ki sodelujejo pri strjevanju krvi), obenem pa se pojavijo krvni strdki, pripravljeni. „Čeprav bi po statistiki lahko rekli, da se bo pri nas pojavil en primer, če sploh,“ je dodala.

Spodbujamo starejše od 60 let naj se prijavijo za cepljenje proti covidu-19 pri svojem zdravniku. 🛡‍👩‍⚕️ #CepimoSe

Objavil/a Nalezimo se dobrih navad – Cepimo se dne Četrtek, 08. april 2021

Vir: NIJZ