KUHAJMO SKUPAJ: Velikonočna slana torta

0
125
Foto: Selma Bizjak

Velikonočna slana torta, ki je lahko samo slana torta in jo zato lahko pripravimo skozi celo leto.

Za pekač s snemljivim obodom premera 26 cm: 2 zavitka listnatega testa, 350 g sveže špinače, 1 manjšo čebulo, 200 g skute, nekaj žlic tekoče smetane, 4 jajca + 1 za premaz, olivno olje, poper

Priprava:
1. Špinačo očistimo in operemo. Če je večja, jo narežemo na tanjše trakove. V slanem kropu jo blanširamo, nato pa jo odcedimo.


2. Drobno narežemo čebulo in jo damo v ponev na vroče olje, da zarumeni. Dodamo špinačo in nekaj minut dušimo. Solimo in popramo ter ohladimo.

3. V skledi zamešamo skuto ter ohlajeno špinačo. Dobro premešamo. Dodamo še eno surovo jajce in še enkrat dobro premešamo.

4. Pekač obložimo s peki papirjem. Na dno damo prvi list listnatega testa. Testo položimo tudi po obodu. Spodnji del testa z vilicami večkrat prebodemo.

5. Na testo naložimo nadev in ga poravnamo. S hrbtno stranjo žlice naredimo v enakomernem razmaku štiri vdolbinice. V vsako izmed njih damo po eno surovo jajce. Jajca rahlo solimo.

6. Čez nadev položimo drugi list listnatega testa. Odvečne robove odrežemo. S prsti spojimo rob spodnjega z vrhnjim robom testa, da nadev med peko ne bo uhajal.

7. Testo večkrat prebodemo z vilicami, vendar pazimo, da ne na mestih, kjer so spodaj surova jajca. Premažemo z mešanico stepenega jajca in žlico olja.

8. Pečemo v pečici na srednji višini pri 170 °C 30–35 minut oziroma dokler testo ni zlatorjavo.

9. Jed postrežemo toplo ali hladno.

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.