Nasveti za čist in varen hladilnik

Foto: freepik.com

Kako pogosto pa vi očistite hladilnik? Preberite v prispevku nekaj nasvetov o čiščenju in o tem, s čim ga temeljito očistiti.

Nečiste notranje površine hladilnika so pomemben dejavnik tveganja za onesnaženje živil. Kljub nizkim temperaturam (pod 5 °C) lahko nekateri mikroorganizmi preživijo, rastejo in tvorijo odporne biofilme.

Ostanki hrane in druge nečistoče so zato odlično gojišče za bakterije, viruse in plesni. Zato je priporočljivo redno čiščenje in vzdrževanje hladilnikov,” poudarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Priporočljivo je, da police in predale v hladilniku obrišemo z mokro krpo najmanj vsak mesec, po potrebi tudi vsak teden, temeljito in daljše čiščenje pa opravimo vsaj dvakrat do trikrat na leto.

Redno tedensko ali mesečno čiščenje opravimo takoj, ko so police in predali popackani oziroma, ko se na dnu hladilnika nabira voda ali širi neprijeten vonj.

Za čiščenje polic in predalov uporabimo krpo in malo tople vode s sodo bikarbono ali kisom. Ne uporabljamo čistil, ki lahko škodujejo živilom in našemu zdravju. Poleg rednega čiščenja je pomembno tudi, da sproti pregledujemo vse izdelke v hladilniku in zavržemo tiste, ki jim je rok trajanja potekel. S tem preprečimo, da bi pokvarjena živila širila neprijeten vonj in onesnažila drugo hrano v hladilniku.

Kako pogosto očistite hladilnik? (foto: freepik.com)

Za temeljito letno čiščenje si vzamemo več časa, pred čiščenjem hladilnik izklopimo iz vira električne energije in ga povsem izpraznimo. Odstranimo vse police, predale in predelke, da lažje dostopamo do sten in vrat hladilnika.

Steklene dele lahko pomijemo v stroju, plastične pa ročno z uporabo mehke gobice in blagega detergenta za pomivanje posode. Na dno hladilnika položimo brisačo, ki bo med čiščenjem vpila odvečno vodo. Notranjost očistimo s krpo in z vodo, ki smo ji dodali sodo bikarbono ali kis. Ne pozabimo obrisati tudi vrat hladilnika, vodil in tesnil. Očiščene površine osušimo s suho bombažno krpo.

Povzeto po ZPS