Najpozneje v nedeljo odločitev o ukrepih v času velikonočnih praznikov

PNajpozneje v nedeljo odločitev o ukrepih v času velikonočnih praznikov. (foto: Freepik.com)

Na včerajšnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali minister za zdravje Janez Poklukar, Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Prenovljena strategija cepljenja

Z enim odmerkom je cepljenih 185.852 oseb, z dvema odmerkoma 103.757 oseb, je podatke predstavil Poklukar. Slovenija se sicer po obsegu cepljenja uvršča v zgornji del držav članic EU. Pregled po starostnih skupinah cepljenih oseb pokaže, da je v skupini nad 90 let s prvim odmerkom precepljenih 45 odstotkov prebivalcev, v skupini nad 85 let 52 odstotka in v skupin nad 80 let 56 odstotkov. Zelo nizko pa sta precepljeni skupina nad 70 let in nad 65 let. Precepljenost Slovenije glede na delež prebivalcev z enim odmerkom cepiva je 14-odstotna, po regijah je precepljenost med 13 in 17 odstotki.

S 1. aprilom bo začela veljati posodobljena strategija cepljenja. Uvedena je sprememba, po kateri bodo morali vsi izvajalci cepljenja ob prijavi potreb po številu odmerkov navesti, za katero kategorijo cepljenih oseb naročajo cepivo. Odpravi se starostna omejitev za izvedbo cepljenja z astrazeneco, ki tako ni več 65 let. Naprej se v sezname skupine za cepljenje skupini starejših od 70 let dodajo policisti, ki so na misijah v tujini, ter udeleženci olimpijskih in paraolimpijskih iger. Tej potem sledijo skupina nad 60 let in kronični bolniki od 18 do 59 leta.

Pod ukrep delnega zaprtja države med 1. in 12. aprilom sodijo ukrepi zaprtja šol, vzpostavitve omejitve gibanja na občine in zaprtja trgovin. Svetovalna skupina vrednoti posamezne ukrepe in bo predloge pripravila za obravnavo na vladi. Kljub temu da so uradno tri regije spet obarvane rdeče, se trgovine tam ne zapirajo. V obalno-kraški regiji so se odprle šele teden dni nazaj, zato je smiselno, da ukrep traja vsaj 14 dni, kar šele omogoča merjenje učinkovanja ukrepa. Hkrati pa se bo vlada konec tega tedna odločala o bolj obsežnih ukrepih omejevanja epidemije, zato posamezni manjši ukrepi lahko počakajo do takrat.

Obseg angleške različice virusa se je povečal na 33 odstotkov

Število angleške različice virusa (B. 1.1.7) se je povzelo s 551 primerov v preteklem tednu na 831 primerov v tem tednu, število južnoafriške različice (B. 351) se je povečalo z 21 na 25, število nigerijske (B1. 525) z 20 na 27 primerov, brazilska različica (P. 1) je ostala pri 1 primeru.

Od 323 vseh narejenih sekvenc v okviru zadnjega tedna angleška različica virusa zavzema 33,6- odstotni delež, je na razširjanje različice opozorila Žohar Čretnik. Delež narašča v vseh regijah, najbolj v jugovzhodni regiji in izpodriva »splošno« različico (B. 1.258.17), ki pomeni 60 odstotkov vseh sekvenc. Število različic angleškega seva virusa se je podvojilo v jugovzhodni regiji in savinjski regiji, skoraj potrojilo pa se je v koroški regiji. Gre za eksponentno rast v deležu okužb.

Poročilo zdravstvenega inšpektorata

Poročilo je predstavila Potza in se nanaša na obdobje od 15. do vključno 21. marca. Skupno število opravljenih nadzorov inšpekcijskih organov je bilo 3.397. Izrečenih je bilo 35 prekrškovnih sankcij, 371 opozoril po Zakonu o prekrških in 123 upravnih ukrepov. Zdravstveni inšpektorat je od tega opravil 1.034 nadzorov, izrekel pa 15 prekrškovnih sankcij po Zakonu o prekrških, skupno 88 opozoril in 1 odločbo o prepovedi opravljanja dejavnosti.

Na prevzemnih mestih gostinskih lokalov je bilo opravljenih 121 nadzorov, izrečeni pa 2 prekrškovni sankciji, 19 opozoril in 1 odločba o prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom v notranjih prostorih. Nadzor je bil opravljen tudi v statističnih regijah Posavska in Jugovzhodna Slovenija, kjer so bile v skladu z vladnim odlokom lahko odprti terase in vrtovi gostinskih lokalov. Nadzorov je bilo 75, izrečeno pa je bilo skupno 6 opozoril.

Na področju storitvenih dejavnosti je bilo opravljenih 418 nadzorov, izrečenih pa je bilo skupno 27 opozoril. Na zunanjih javnih površinah je bilo pri 264 opravljenih nadzorih izrečenih 13 prekrškovnih sankcij po Zakonu o prekrških in 36 opozoril. Nobene neskladnosti pa tudi tokrat ni pokazalo 43 nadzorov testiranja v šolah in vrtcih.

Tudi izvajalci storitev za potrošnike v večini primerov zagotavljajo, da storitve in blago ponujajo samo zaposleni, ki so delodajalcu predhodno predložili negativen test. Opravljenih je bilo 418 pregledov in pri tem ni bilo zaznanega nikogar, ki bi delo opravljal brez testa.

V zvezi s cepljenjem proti covidu-19 so v preteklem tednu prejeli 5 novih prijav. Vse prijave se nanašajo na domnevno cepljenje v nasprotju s strategijo. V teku je 13 postopkov, in sicer pri naslednjih zavezancih: (i) Univerzitetni klinični center Maribor, (ii) Splošna bolnišnica Murska Sobota ter (iii) Zdravstveni domovi Hrastnik, Velenje, Kočevje, Ptuj, Gornja Radgona, Domžale, Slovenska Bistrica, Lenart, Bled, Maribor in Ljubljana – enota Šentvid.

Inšpektorat je obravnaval tudi dogodek druženja precej velike skupine več deset mlajših oseb z različnih koncev Slovenije na osrednji plaži v Portorožu, ki pri druženju niso upoštevali osnovnih ukrepov za preprečevanje okužbe s covidom 19. Bili so zelo glasni, niso vzdrževali medsebojne razdalje, niso uporabljali zaščitnih mask in bili so pod vplivom alkohola. Inšpektoricama so priskočili na pomoč policisti. Večino oseb jim je uspelo identificirati in bodo zoper njih uvedeni prekrškovni postopki.

Bližajo se tudi velikonočni prazniki, zato bodo inšpektorji poostrili nadzor glede spoštovanja ukrepov v okolici verskih objektov. Znova je prišlo do fizičnega napada na inšpektorja na območju Celja. Zoper storilca je na podlagi ovadbe uveden kazenski pregon zaradi preprečitve uradnega dejanja uradne osebe ali maščevanja uradni osebi.

Povzeto po: Vlada republike Slovenije