KUHAJMO SKUPAJ: Jabolčno skutna zloženka

Foto: Selma Bizjak

Štrudel je ena od najboljših tradicionalnih sladic. Sama obožujem različne nadeve; z različnim, sezonskim sadjem, prav tako pa skutnega – tistega iz nepasirane skute. Tokrat sem se malo poigrala in sem sestavine za odličen štrudel samo zložila in nastala je ta jabolčno – skutna zloženka.

Za pekač mer 30 x 20 cm potrebujemo: 8 lističev vlečenega testa (tokrat sem zaradi časovne stiske uporabila kupljeno testo; porabila sem 4 velike liste), 2 večji sočni jabolki (predlagam sorto Topaz), 500 g nepasirane skute, mlete lešnike, kislo smetano, sladkor, jajce, olje

Priprava:

  1. Skuto v skledi zamešamo z nekaj žlicami sladkorja (po okusu), dodamo 3 jž kisle smetane ter eno jajce. Premešamo.
  2. Pekač premažemo z oljem in na dno položimo najprej en list vlečenega testa, ga premažemo z oljem, dodamo drugega, ki ga prav tako premažemo z oljem.
  3. Kot prvo dodamo 1/3 skutnega nadeva po katerem enakomerno posujemo 3 jž mletih lešnikov.
  4. Nadev pokrijemo z enim listom vlečenega testa, ga narahlo premažemo z oljem.
  5. Sledi jabolčni nadev – jabolka operemo in prerežemo na pol ter narežemo na tanke krhlje (2 – 3 mm) ter jih enakomerno porazdelimo po vlečenem testu. Jabolka sem uporabila skupaj z olupkom, ker so bila bio pridelave. Posujemo s sladkorjem. Ter pokrijemo z listom vlečenega testa.
  6. Spet sledi skutni nadev ter mleti lešniki in še en list vlečenega testa, ki ga premažemo z oljem.
  7. Nato sledi še en jabolčni nadev, pripravimo ga enako kot prej in ga spet pokrijemo z listom vlečenega testa, ki ga rahlo premažemo z oljem.
  8. Kot zadnji nadev sledi spet skutni z mletimi lešniki.
  9. Ta nadev zaključimo z dvema lističema vlečenega testa, ki ju oba rahlo premažemo z oljem.
  10. Na zadnji list vlečenega testa premažemo kislo smetano, ki jo posujemo s kristalnim sladkorjem.
  11. Postavimo v pečico, ki smo jo prej ogreli na 200°C. Pečemo na srednjem rešetu približno 45 – 50 minut. Proti koncu peke temperaturo znižamo na 180°C, v kolikor se nam zdi, da je zloženka po vrhu že lepo zapečena.
  12. Pečeno jabolčno skutno zloženko rahlo ohladimo, posujemo s sladkorjem v prahu in narežemo na poljubno velikost.
  13. Ponudimo jo lahko mlačno ali ohlajeno.

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.