Nasveti, ki krepijo zdravje starejših

Poskrbite za zdravje. (foto: Freepik.com)

Epidemija covida-19 spreminja dnevne rutine vsakega posameznika. Starostniki so poleg tega prikrajšani pri oskrbi, ki jo prejemajo ter zaradi statusa ogrožene populacije še bolj izolirani od svojih družin in prijateljev, kar lahko povzroča dodatno nelagodje, tesnobo in strah.

Starejše osebe so izpostavljene pojavu krhkosti, ki se kaže tudi v slabšem splošnem zdravstvenem stanju in lahko negativno vpliva na potek bolezni. Krhkost je definirana kot povečana ranljivost starostnikov, ki pa jo lahko z ustreznimi ukrepi zaustavimo ali upočasnimo.

Poleg  ukrepov zaščitnega vedenja, je pomembno ohranjanje zdravega načina življenja, krepitve imunskega sistema ter ohranjanje socialnih stikov na varen način.

  • Ključno je ohranjanje telesne dejavnosti, kar velja tako za zdrave posameznike kot tudi za kronično bolne. Priporočljivo je, da se gibamo vsak dan po svojih zmožnostih in v skladu z zaščitnimi ukrepi.
  • Za krepitev vzdržljivosti se poslužujmo hoje ali kolesarjenja, opravljajmo dela v okolici doma, priporočljive so tudi vaje za krepitev moči. Pri hoji lahko za boljše ravnotežje uporabljamo palice, ki obenem krepijo tudi mišice zgornjega dela telesa.
  • Telesna dejavnost doprinese k izboljšanju imunskega sistema ter preprečuje vnetne procese v telesu in telesno krhkost, preprečuje izgubo mišične mase ter ohranja ravnotežje in koordinacijo.
  • Z vadbo krepimo tudi duševno zdravje, saj le-ta izboljša razpoloženje, mišljenje, poleg tega deluje antistresno!
  • Na krepitev imunskega sistema pomembno vpliva vzdrževanje pestre in uravnotežene prehrane. Obroki naj bodo ustrezno razporejeni preko dneva. Uživajmo hrano, ki vsebuje več živil rastlinskega izvora ter pri vsakem obroku vključite sadje ali zelenjavo. Uživajmo manj mastne mlečne izdelke, pazimo na uporabo soli ter omejimo uživanje sladkorja in sladkanih pijač. Pomembno vlogo ima tudi dodajanje vitamina D.
  • Za starejše osebe je priporočljiva večja količina beljakovin v prehrani. Starostniki, ki uživajo večje količine beljakovin počasneje izgubljajo telesno težo. Priporočeni viri beljakovin so predvsem mleko in mlečni izdelki, pusto meso, ribe in stročnice.
  • Ne pozabite na zadosten vnos tekočin!
  • V času epidemije je še posebno pomemben občutek medsebojne povezanosti, vključenosti v skupnost ter vplivnosti v svojem okolju, kar nam daje občutek varnosti. V kolikor nimamo možnosti ohranjanja socialnih stikov preko spleta in različnih socialnih omrežij, si lahko pri vzdrževanju socialnih stikov pomagamo s telefonskimi pogovori. Na številki 080 38 07 je vzpostavljen ČvekiFON – brezplačni klepetalnik za starejše, ki omogoča povezovanje in socializacijo ljudi.
(foto: freepik.com)

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje