Usklajevanje pokojnin: Zaostanek je mogoče nadoknaditi v dveh letih, morda pa tudi že letos

(foto: Freepik.com)

Zaostanek pri usklajevanju pokojnin iz preteklih let je ob napovedanih gospodarskih razmerah mogoče dokončno nadoknaditi v prihodnjih dveh letih, v kolikor bodo gospodarski kazalci boljši, pa morda že letos, je v DZ povedal premier Janez Janša. Zakon o dolgotrajni oskrbi naj bi bil po njegovih besedah uveljavljen v začetku prihodnjega leta.

Vodjo poslanske skupine DeSUS Franca Juršo je v okviru poslanskih vprašanj, ki jih v okviru marčne seje premierju in ministrom danes zastavljajo poslanci, zanimalo, kdaj lahko upokojenci pričakujejo dokončno odpravo zaostankov pri usklajevanju pokojnin, ki so bili posledica neusklajevanj pokojnin v času gospodarske krize. “Z lansko izredno decembrsko uskladitvijo smo namreč uspeli zaostanek iz naslova neusklajevanja skupno znižati kar za pet odstotkov, manko iz naslova gospodarske krize pa znaša še 3,6 odstotka,” je povedal.

Po Janševih besedah je omenjeni zaostanek mogoče nadoknaditi v naslednjih dveh letih, v kolikor bodo gospodarske razmere takšne, kot jih napovedujejo pristojni, pa morda že letos. “Aktualne napovedi gospodarske rasti se gibljejo med štirimi in petimi odstotki, kar obeta, da bi lahko v glavnem v letošnjem letu nadoknadili padec iz lanskega leta, verjamem pa, da smo lahko celo boljši. V tem primeru bi lahko zavezo iz koalicijske pogodbe, ki predvideva 1,5-odstotno letno odpravljanje zaostanka, podvojili. S tem bi se približali končnemu cilju,” je dejal.

Je pa po Janševih besedah v tem trenutku za dokončen odgovor glede dokončne odprave zaostanka še prezgodaj, saj je hitrost okrevanja gospodarstva v veliki meri odvisna od epidemije covida-19. “Tako verjamem, da bo dokončni odgovor mogoče dati nekje maja,” je dejal.

(foto: freepik.com)

Juršo je zanimalo tudi, kako daleč je priprava predloga zakona o dolgotrajni oskrbi, za katerega je bila javna obravnava že končana. Po premierjevih besedah je predlog zakona trenutno v usklajevanju, pred obravnavo na vladi pa bo še zagotovo dopolnjen. Glede vsebine, ki se nanaša na dolgotrajno oskrbo, ni kakšnih velikih dvomov, dodaten premislek pa terja način financiranja – treba je namreč imeti predvidena zadostna finančna sredstva, ne samo za naslednje leto, ampak tudi vsa prihodnja, je povedal.

Po Janševih besedah je predvideno zagotavljanje dodatnih virov, eden od teh bo tudi nacionalni demografski sklad, zato je uveljavitev zakona o nacionalnem demografskem skladu po njegovih besedah eden od predpogojev, da bo področje dolgotrajne oskrbe na trdnih temeljih. “Zakon o dolgotrajni oskrbi bo v DZ v vsakem primeru poslan pravočasno, da bo lahko uveljavljen s 1. januarjem prihodnje leto, kar je cilj vlade,” je dejal. Ob tem je dodal, da gre za finančno najbolj zahteven projekt koalicije v tem mandatu, poroča STA.