KUHAJMO SKUPAJ: Pečeni jajčevci s feto, mozzarello in mini paradižniki

0
125
Foto: Selma Bizjak

Najraje ustvarjam recepte v katerih je veliko raznobarvne zelenjave, imajo pridih Mediterana in vsebujejo vsaj malo sira. In to je ena od jedi, ki se je nikoli ne naveličam, saj s temi sestavinami ustvarim različne končne jedi. Danes sem to jed pripravila kot glavno jed, skupaj s Taralli (pekovska specialiteta iz italijanske Apulije – majhni krhki obročki z oljčnim oljem).

Paradižnik pa izven sezone domačega, z vrta, vedno uporabljam slovenski Lušt iz zimske družine, da ne bo kdo mislil, da kupujem hrano, ki je izven sezone pripeljana od tisoče kilometrov daleč.

Za 4 osebe (en klasičen pekač iz pečice) potrebujemo: 2 srednje velika jajčevca, 2 stroka česna, 1 košarico mini paradižnikov LUŠTek, 1 mozzarella, 100 g sira Feta (priporočam, da zaradi okusa izberete pravo grško), oljčno olje, sušene začimbe (rožmarin, bazilika, origano), vejica svežega rožmarina, sveži lističi bazilike, sol, paradižnikova omaka (recept za mojo domačo najdete na povezavi Paradižnikova omaka ali salsa – Sladko Slane Brbončice (sladkoslanebrboncice.si) )

Priprava:

  1. Jajčevce operemo, obrišemo in narežemo na slaba dva cm debeline.
  2. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj položimo vse rezine jajčevcev.
  3. Olupimo stroke česna in jih po dolgem prerežemo na 4 dele. Porazdelimo po jajčevcih.
  4. Mini paradižnike operemo in jim odstranimo peclje. Tudi njih porazdelimo po pekaču.
  5. Zelenjavo solimo in posujemo s sušenimi začimbami ter dodamo par vejic svežega rožmarina, v kolikor ga imamo.
  6. Zelenjavo pokapljamo z oljčnim oljem.
  7. Pečico ogrejemo na 200°C in v ogret zelenjavo pečemo 15 – 20 minut.
  8. Medtem pripravimo domačo paradižnikovo omako (lahko je tudi iz pelatov v konzervi) ali pa uporabite katero izmed kupljenih.
  9. Ko je zelenjava pečena, vzamemo pekač iz pečice in na jajčevce porazdelimo paradižnikovo omako.
  10. Nato na vsako rezino razporedimo sir Feta in rezine mozzarelle.
  11. Po vrhu potrosimo še malo začimb in par kapljic olja ter postavimo še enkrat v pečico za toliko časa, da se sir lepo raztopi.
  12. Pečeno ponudimo kot prilogo mesnim jedem, samostojno s svežim, hrustljavim kruhom, lahko pa dodamo tudi k njokom ali testeninam. Možnosti je veliko.
  13. Prileže se tudi kot hladna priloga različnim narezkom.
  14. Ko serviramo na krožniku, lahko dodamo še nekaj ščepcev začimb, svežo baziliko in še nekaj kapljic oljčnega olja.
Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.