KUHAJMO SKUPAJ: Šterc s sadjem

Foto: Selma Bizjak

Moja babica, z Goričkega doma, nam je vedno pripravila šterc. Jaz sem mu danes dodala jagodičje in nastala je zelo okusna in za oko privlačna sladica.

Za 2 osebi (ponev premer 20 cm) potrebujemo: 3 jajca, 5 – 6 jž moke (odvisno od velikosti jajc – masa ne sme biti preveč gosta, malo manj kot za palačinke), 3 jž sladkorja, 2 dl mleka, maslo, krem maslo, naribana lupinica in sok 1 bio limone, sladkor v prahu, 125 g borovnic, 250 g jagod

Priprava:

  1. Jagode in borovnice operemo in osušimo na papirnati brisački. Jagode narežemo na manjše koščke.
  2. Jajca, sladkor in ščepec soli razžvrkljamo z ročno metlico, da nastane penasta zmes.
  3. Dodamo presejano moko, mleko in z ročno metlico stepamo toliko časa, da v masi ni grudic.
  4. V ognjevarno ponev damo žlico masla in segrejemo v pečici, ki smo jo prej ogreli na 220°C.
  5. Ko je maslo vroče, v ponev vlijemo jajčno zmes.
  6. Po vrhu potresemo polovico jagod in borovnic.
  7. Pečemo 10 – 12 minut, oziroma toliko časa, da postanejo robovi zlato rjavi.
  8. Medtem, ko se peče, zamešamo 2 žlici kremnega masla, 1 jž medu, naribano limonino lupinico in 2 jž iztisnjenega soka limone.
  9. Ko je šterc z jagodičjem pečen, ga premažemo s pripravljenim namazom iz kremnega masla.
  10. Dodamo preostalo jagodičje in posujemo s sladkorjem v prahu.
  11. Sladico postrežemo toplo.
  12. V toplejših dneh se zraven prilega še kepica vanilijevega sladoleda.
Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.