KUHAJMO SKUPAJ: Segedin

Segedin (foto: Selma Bizjak)

Le kdo ga ne obožuje? Razen seveda tistih, ki ne marate kislega zelja. Ampak res ne veste, kaj zamujate. Ta jed je predvsem zimska, saj je jesen čas, ko se kisa zelje. Zato pred pomladjo še moj recept.

Potrebujemo: 600 g sv. mesa (stegno ali manj mastno pleče) ali govedine, 1 kg kislega zelja, olje, 2 čebuli, 2 stroka česna, 1 l zelenjavne jušne osnove, sol, poper, 2 jž mlete rdeče paprike, 2 manjša lovorjeva lista, ščepec kumine, kisla smetana (po želji), svež peteršilj za dekoracijo

Priprava:

  1. Na olju ali sv. masti prepražimo 2 na drobno sesekljani čebuli.
  2. Čebulo pražimo toliko časa, da postane lepo zlato – rjava.
  3. Dodamo na kocke narezano meso, lovorjeva lista in strta stroka česna.
  4. Meso pražimo do lepe rjave barve.
  5. Nato ga posujemo z mleto rdečo papriko. Na hitro premešamo in prilijemo liter zelenjavne jušne osnove.
  6. Na zmernem ognju pokrito dušimo 1 uro, če imamo sv. meso. Vmes nekajkrat premešamo. Če smo uporabili govedino, dušimo 2 – 3 ure.
  7. Ko je meso zmehčano, dodamo še kislo zelje in kumino (če nas motijo zrnca kumine, izberemo kumino v prahu).
  8. Pokrito kuhamo še 20 minut.
  9. Kuhano odstavimo s kuhališča.
  10. Ko postrežemo, dodamo segedinu na sredino krožnika še jušno žlico kisle smetane in nekaj lističev svežega peteršilja za dekoracijo.
Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.