Znaki, ki nakazujejo, da imamo premalo železa

0
80
Pomanjkanje železa lahko vodi v različne bolezni. (foto: pexels.com)

Naše telo nujno potrebuje železo – če ga ni dovolj, ne more pravilno delovati. Kakšni so znaki, da nam, primanjkuje železa?

Železo ima ključno vlogo pri tvorjenju rdečih krvnih celic, delovanju srca in skeletnih mišic, odzivu na okužbe, ohranjanju ravni energije in normalnem delovanju možganov. Anemija se lahko kaže tudi s hitrim ali nepravilnim bitjem srca (aritmijami). Ko ste slabokrvni, vam mora srce črpati več krvi, da nadoknadi pomanjkanje kisika v krvi. To lahko privede do povečanega srca ali srčnega popuščanja. Brez železa torej ne gre.

Pomanjkanje železa oziroma slabokrvnost je zelo pogost pojav in se z njo sreča kar tretjina svetovnega prebivalstva. Prizadene lahko vse ljudi, najpogostejše pa je pri ženskah pred menopavzo in nosečnicah ter pri otrocih do petega leta starosti.

V Evropi pomanjkanje železa prizadene do 77 % nosečnic, do 48 % otrok in 33 % žensk pred menopavzo.

Pomanjkanje železa je pogost sopotnik srčnega popuščanja

Pomanjkanje železa in anemija sta razmeroma pogosta pojava pri bolnikih s srčnim popuščanjem, morda zaradi porabljanja zalog železa, slabše absorpcije železa ali slabšega obnavljanja zalog železa. Simptome anemije, kot sta dispneja in utrujenost, je težko razlikovati od simptomov srčnega popuščanja.

Tretjina vseh bolnikov s srčnim popuščanjem ima anemijo, njena prisotnost pa je povezana z več simptomi, pogostejšim bolnišničnim zdravljenjem  in povečano smrtnostjo. Med bolniki z napredovalim srčnim popuščanjem ima anemijo kar polovica. Več pomembnih raziskav je pokazalo, da je zdravljenje anemije pri bolnikih s srčnim popuščanjem zmanjšalo tudi znake in simptome srčnega popuščanja.

Kaj se dogaja z nami, ko nam primanjkuje železa?

Ko so zaloge železa v telesu majhne ali jih sploh ni več, lahko to zelo vpliva na vse vidike našega življenja – na presnovo, duševno in telesno zdravje, delovno produktivnost in celo na spolno funkcijo. Posledica pomanjkanja železa je slabša oskrba organov s kisikom, ki je nujno potreben za njihovo normalno delovanje.

Kljub temu, da lahko po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije pomanjkanje železa vodi do kar 30-odstotnega zmanjšanja produktivnosti, se tega premalo zavedamo. Zato je ozaveščanje o pomenu železa za naše zdravje in dobro počutje izjemno pomembno.

Najpogostejše posledice pomanjkanja železa in slabokrvnosti:

Prehranjujte se zdravo. (foto: pixabay.com)
 • slabša kakovost življenja,
  • manjša storilnost,
  • zapleti v nosečnosti,
  • povečano tveganje za srčno-žilne zaplete,
  • slabši izidi zdravljenja kroničnih bolezni,
  • povečano tveganje za nastanek osteoporoze,
  • zmanjšane kognitivne funkcije (povečana razdražljivost, motena koncentracija, otežena presoja, zmedenost),
  • povečano tveganje za nastanek demence,
  • podaljšano bolnišnično zdravljenje kroničnih vnetnih bolezni … 

Prepoznavanje simptomov pomanjkanja železa

Prepoznavanje simptomov pomanjkanja železa je prvi korak na poti k diagnozi in zdravljenju ter zaradi slabe ozaveščenosti hkrati največja ovira. Simptomi se lahko kažejo na različne načine, so neznačilni in pogosto jih lahko povežemo z drugimi boleznimi ali stanji.

Najpogostejši simptomi pomanjkanja železa so:

 • simptomi, ki jih občutimo: mrazenje, sindrom nemirnih nog, žvečenje ledu, želja po uživanju neobičajnih snovi, mentalna utrujenost
  • simptomi, ki jih vidimo: razjede v ustih, modrice, bleda koža, krhki nohti, izpadanje las
  • simptomi, ki nas upočasnijo: pomanjkanje energije, poslabšanje sluha, glavoboli, dovzetnost za okužbe, kratka sapa

Še več o pomanjkanju železa boste našli tukaj.

Vir: zasrce.si