Nasveti za nego snemne proteze

Če imate občutek, da se vam proteza ne prilega več, imate z njo težave, obiščite svojega zobozdravnika. (foto: freepik.com)

V prispevku boste našli uporabne nasvete, s katerimi bo vaša snemna proteza nepoškodovana in čista.

Snemno protezo čistite po vsaki jedi

Po vsaki jedi je potrebno ustno votlino izprati, zobno protezo pa očistiti. A nikar ne uporabljajte zobne paste, saj lahko poškoduje akrilat, iz katerega je proteza narejena. Za čiščenje uporabljajte toplo vodo, mehko krtačko in milo. Na voljo so tudi zobne ščetke, ki so namenjene prav za čiščenje zobnih protez.

Pomembno je, da med čiščenjem dobro očistite tako površine zob v protezi kot tudi spodnjo površino, kjer je proteza v stiku z ustno sluznico.

Protezo namočite v vodni raztopini

Vsakih nekaj dni je priporočljivo protezo namočiti v vodni raztopini, s katero razkužite in še dodatno očistite protezo. Preprečite pa tudi razvoj plesni in bakterij. Tablete za vodno raztopino lahko kupite v lekarni.

Kadar proteze ne uporabljate, jo shranjujte v kozarcu vode. Ko pa boste obiskali zobozdravnika, ga lahko poprosite tudi, da vam protezo temeljito očisti in spolira.

Foto: pixabay.com

Ko se proteza ne prilega več

Ker se obraz, tkiva ustne votline in čeljustni sklepi z leti spreminjajo, se lahko zgodi, da se vam proteza ne prilega več. Narejena je namreč iz trdih materialov in zato lahko z leti postane nestabilna. Če imate občutek, da se vam proteza ne prilega več, imate z njo težave, obiščite svojega zobozdravnika, ki vam bo ustrezno svetoval.

Še več koristnih informacij boste našli tukaj.