Vprašanje bralke: Izredna denarna socialna pomoč

(foto: freepik.com)

Prejeli smo vprašanje bralke, ki jo zanima sledeče:

Spoštovani, oba s parterjem prejemava invalidsko nadomestilo za brezposlenost. On 300 evrov, jaz 420 evrov. Stara sva čez 60 let. Koliko nam pripada enkratne socialne pomoči? Hvala in lep pozdrav.”

Za odgovor smo prosili Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Pojasnili so:

V  zvezi z vprašanji pojasnjujemo, da Zakon o socialno varstvenih prejemkih določa,  da  se  izredna  denarna  socialna pomoč lahko dodeli samski osebi oziroma  družini kot posebna oblika denarne socialne pomoči, če se ugotovi, da  se  je  samska oseba ali družina iz razlogov, na katere ni mogla ali ne more  vplivati,  znašla  v  položaju  materialne  ogroženosti  oziroma,  če
izkazuje  izredne  stroške,  ki so vezani na preživljanje, ki jih z lastnim dohodkom  ali  lastnim dohodkom družine ne more pokriti. Nadalje določa, da višina  izredne  denarne  socialne  pomoči  mesečno ne sme presegati višine enega minimalnega dohodka samske osebe ali družine, v enem koledarskem letu pa  ne sme presegati višine petih njenih minimalnih dohodkov, od katerih se lahko  višina treh njenih minimalnih dohodkov dodeli le za izredne stroške, nastale zaradi naravne nesreče ali višje sile.

Epidemija  Covid-19  in  izredni  ukrepi,  ki  so bili posledično sprejeti, predstavljajo  višjo  silo  zaradi  katere se je posameznik oziroma družina znašla v položaju materialne ogroženosti.

V   postopkih   priznavanja   izredne  denarne  socialne  pomoči  je  treba individualno  ugotoviti ekonomsko stisko. Centri za socialno delo imajo pri odločanju  o izredni denarni socialni pomoči diskrecijsko pravico, ki jo je treba   pri   odločanju   uporabiti  preudarno,  življenjsko,  predvsem  pa upoštevajoč  okoliščine  in razmere, v katerih smo se nepričakovano znašli. Navedeno pomeni, da se bodo pri odločanju lahko upoštevale tudi okoliščine, ki  v  normalnih  razmerah  ne  predstavljajo razlogov za dodelitev izredne denarne  socialne pomoči, vendar je treba v obrazložitvi odločbe pojasniti, da gre za izredne okoliščine zaradi višje sile (COVID -19).

V  zvezi  z vašim dopisom pojasnjujemo, da je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti centrom za socialno delo podalo usmeritve v  postopkih  priznavanja  izredne  denarne  socialne  pomoči,  ko je treba individualno  ugotoviti  socialno stisko. Centri za socialno delo imajo pri odločanju  o izredni denarni socialni pomoči diskrecijsko pravico, ki jo je
treba   pri   odločanju   uporabiti  preudarno,  življenjsko,  predvsem  pa upoštevajoč  okoliščine  in  razmere,  v  katerih so se posamezniki oziroma družine  nepričakovano  znašle.  Navedeno pomeni, da se lahko pri odločanju upoštevajo  tudi  okoliščine,  ki  v  normalnih  razmerah  ne predstavljajo razlogov za dodelitev izredne denarne socialne pomoči, kadar gre za izredne okoliščine zaradi višje sile (COVID -19).

Glede  na  navedeno vam svetujemo da pri pristojnem centru za socialno delo vložite  vlogo  za  uveljavljanje  izredne  denarne socialne pomoči. V času razglašene  epidemije  je vlaganje vlog na centre za socialno delo možno na naslednje načine:

   –        preko e-uprave,

   –        po elektronski pošti,

   –        po navadni pošti in

   –        v poštne nabiralnike na centrih za socialno delo.

IMATE TUDI VI VPRAŠANJE V ZVEZI z izredno socialno denarno pomočjo? ZASTAVITE NAM GA LAHKO KADARKOLI V POGOVORNO OKNO, KI GA NAJDETE NA NASLOVNICI PORTALA ZAUPOKOJENCE.SI IN POSKUŠALI BOMO POISKATI ODGOVOR.