Obveščamo: Celotna država je v rdečem območju. Kaj to pomeni?

(foto: Freepik.com)

Vlada je na današnji seji sklenila, da zaradi vse manjših razlik med posameznimi deli države ukrepov več ne bo vezala na regije in da je celotna država od zdaj v rdečem območju. Tako bodo šole za prvo triletje in vrtci odprti po vsej državi, je na novinarski konferenci povedal premier Janez Janša.

Po besedah Janše so se za tak ukrep odločili, ker se je razlika med epidemiološkimi slikami posameznih regij v zadnjem času zelo zmanjšala. Prej so bile razlike tudi ena proti tri ali več, zdaj pa so zelo majhne. Prav tako se je celotna država bolj približala oranžni stopnji kot pa črni.

Vse skupaj po besedah Janše v praksi pomeni, da je vračanje učencev prvega triletja osnovnih šol fizično mogoče “ob pogojih, kakršni so že zdaj veljali za rdeče regije po celotni državi, enaka ureditev bo veljala za predšolsko vzgojo in tudi za vsa tista sproščanja, ki so bila do zdaj pri gospodarski oz. storitveni dejavnosti možna zgolj v rdečih regijah”.

Položaj z epidemijo je sicer po besedah Janše še vedno resen, saj smo po številu okužb v zadnjem tednu v Evropi še vedno v vrhu, so pa trendi pozitivni.

STA