Še niste prejeli solidarnostnega dodatka? Preberite, če ga boste v prihodnje!

Foto: Freepik.com

Enkratni solidarnostni dodatek se obeta tudi invalidom z nizkimi denarnimi prejemki, osebam, ki delajo krajši delovni čas, vojnim veteranom in drugim. Ste med njimi?

V pripravi je osmi protikoronski paket za blaženje posledic epidemije. Tega je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, predstavil pred nekaj dnevi na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju.

Kot je povedal, prinaša osmi protikoronski paket poudarek delovnim mestom oziroma zaposlitveni kondiciji podjetij. Dosedanji ukrepi na tem področju Slovenijo uvrščajo visoko na lestvici majhnega števila brezposelnih.

Glavna ukrepa v paketu bosta podaljšanje možnosti koriščenja 80 odstotnega nadomestila za čas čakanja zaposlenih na delo doma. Ukrep bo podaljšan z 31. januarja do konca aprila letos. Podaljšan bo tudi ukrep skrajšanja delovnega časa.

Bistven element tega paketa bo tudi pomoč države delodajalcem pri dvigu stroškov dela zaradi dviga minimalne plače. Po oceni ministra bo država po modelu, ki je predviden, delodajalce razbremenila v obsegu 40 odstotkov tega stroška. Čas te pomoči bo trajal do konca junija z možnostjo podaljšanja.

V tem paketu se bodo podaljšali tudi nekateri ukrepi iz predhodnih paketov.           

Dejal pa je tudi, da “PKP8 predvideva razširitev kroga upravičencev do enkratnega solidarnostnega dodatka tudi na invalide z izredno nizkim denarnimi prejemki, prejemnike nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki delajo krajši delovni čas, vojne veterane in invalide po zakonu, ki ureja socialno vključevanje invalidov.”

Minister Janez Cigler Kralj: "PKP8 predvideva razširitev kroga upravičencev do enkratnega solidarnostnega dodatka tudi…

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Četrtek, 21. januar 2021