Cepljenje proti COVID-19: Najpogostejša vprašanja in odgovori

Virusi gripe se pogosto in hitro spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. (foto: freepik,com)

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) zbirajo in posodabljajo podatke in informacije glede novega koronavirusa COVID-19, ter tudi informacije o cepljenju. Zbrali smo nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov o cepljenju. Preberite v prispevku.

KAJ LAHKO STORIM KOT POSAMEZNIK, DA BO PANDEMIJA/EPIDEMIJA ČIMPREJ MINILA?

Vsak posameznik lahko pomembno prispeva k preprečevanju širjenja virusa. Najpomembnejše je upoštevanje previdnostnih ukrepov, to pomeni vzdrževanje medosebne razdalje vsaj 2m, pravilno nošenje maske, skrb za higieno rok. Zmanjšajmo stike in v primeru bolezni ostanimo doma. Ko bomo na vrsti, se cepimo. Z vsem tem izkazujemo skrb zase in za vse okrog nas.

KAJ ŽELIMO DOSEČI S CEPLJENJEM?

Cilj cepljenja je na začetku predvsem zmanjšati umrljivost in število hospitalizacij zaradi covid-19, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka covid-19 in razbremeniti zdravstveni sistem.

ZAKAJ JE POMEMBNO, DA SE CEPIMO? ALI NI DOVOLJ, DA SE DRŽIMO ZAŠČITNIH UKREPOV?

Samo z zaščitnimi ukrepi ni možno dovolj učinkovito preprečevati novih okužb z virusom SARS-COV-2, zato pričakujemo, da bomo to dosegli z ustrezno precepljenostjo prebivalcev z varnimi in učinkovitimi cepivi.

Cilj cepljenja je zmanjšati umrljivost.

KAKŠEN JE VRSTNI RED CEPLJENJA?

Glede na količino prvih odmerkov cepiv bomo k cepljenju najprej povabili oskrbovance v domovih starejših občanov, zaposlene v zdravstvu, ranljive prebivalce zaradi starosti in kroničnih bolezni, zaposlene v kritični infrastrukturi (npr. delavci zaposleni v vzgoji in izobraževanju, transportu, živilski industriji, gasilci, policija, vojska in drugi v za delovanje družbe pomembnih javnih službah). Ob povečanju razpoložljivosti cepiv se cepljenje postopoma razširi na vse prebivalce.

KAKO DELUJE CEPIVO PROTI COVID-19?

Cepivo proti covid-19 deluje tako, da bolezen prepreči s predpripravo odziva imunskega sistema. Z vnosom cepiva v telo vnesemo navodilo za nastanek virusne beljakovine, ki jo prepozna imunski sistem in ustvari zaščito. Ko smo naslednjič z virusom v stiku, ga imunski sistem prepozna in uniči, še preden bi povzročil bolezen covid-19.

ALI CEPIVO VSEBUJE ŽIV VIRUS?

Cepivo ne vsebuje virusov in ne more povzročiti bolezni covid-19.

ALI SE CEPIVO LAHKO VGRADI V NAŠO DNK IN JO SPREMENI?

Cepivo proti covid-19 ne povzroči spremembe človeškega genoma. Vse nukleinske kisline v cepivih (na osnovi mRNK, adenovirusov, plazmidov) obstanejo v celicah le začasno, toliko časa, da proteini, ki jih tvorijo, sprožijo tvorbo protiteles in telo prične z imunskim odzivom. Cepiva se v telesu kmalu razgradijo in se torej ne vgrajujejo v celično jedro in ne spreminjajo človeške DNK.

Cepivo ščiti tudi proti novim cevov virusa.

ALI CEPIVO UČINKOVITO DELUJE TUDI PROTI NOVIM RAZLIČICAM VIRUSA?

Strokovnjaki so si enotni, da nas cepivo ščiti tudi proti novim sevom, vsaj za zdaj. Mutacije virusov se pogosto dogajajo in so pričakovane. Na srečo pa je cepiva, ki so na voljo, tudi precej enostavno prilagoditi. Mutacije tako predvidoma ne bodo bistveno vplivala na učinkovitost obstoječih cepiv proti covid-19.

ALI SEM PO CEPLJENJU TAKOJ ZAŠČITEN IN ZAME PREVIDNOSTNI UKREPI NE VELJAJO VEČ?

Priporočeni ukrepi še vedno veljajo: vzdrževanje medosebne razdalje vsaj 2m, pravilno nošenje maske, pravilna in natančna higiena rok. Tako kot vsa cepiva, tudi cepivo Comirnaty ne zagotovi popolne zaščite vsem cepljenim. Za zaščito sta potrebna dva odmerka. Posamezniki morda še ne bodo povsem zaščiteni do 7 dni po 2. odmerku cepiva.

LAHKO ZARADI CEPLJENJA ZBOLIM ZA KORONAVIRUSNO BOLEZNIJO?

Ne. Zaradi cepljenja ne morete zboleti s covid-19. Je pa mogoče, da ste se z virusom okužili že pred cepljenjem in takrat še niste imeli simptomov.

KOLIKO ČASA BO CEPIVO DELOVALO ZAŠČITNO?

O trajanju zaščite je mogoče govoriti samo v časovnih okvirih študijskega spremljanja. Za zdaj je zanesljivo, da cepiva ščitijo vsaj tri mesece, a kmalu bo to verjetno mogoče trditi za pol leta, ko bodo prišli dodatni podatki. S podaljševanjem časa opazovanja bo postalo jasno, kolikšno je dejansko trajanje zaščite.

KAKO SEM ZAŠČITEN/A PRED COVIDOM PO PRVEM PREJETEM ODMERKU CEPIVA COMIRNATY?

Za zaščito sta potrebna dva odmerka v razmiku 21 dni.
Podatki zaenkrat kažejo, da je po prejetem prvem odmerku pred okužbo s SARS -CoV-2 zaščitena dobra polovica cepljenih oseb. Teden dni po drugem odmerku je zaščitenih okrog 95 % cepljenih. Če cepljena oseba kljub vsemu zboli, je potek bolezni predvidoma lažji kot pri osebi, ki ni bila cepljena.

Cepivo bo zaščitilo ranljivejše. (foto: freepik.com)

KAKO JE S CEPLJENJEM OSEB, KI IMAJO OSLABLJEN IMUSKI SISTEM?

Osebam, ki imajo oslabljen imunski sistem ali jemljejo imunosupresivna zdravila, svetujemo cepljenje, vendar bo verjetno učinkovitost cepljenja nekoliko manjša.

KAKO JE S CEPLJENJEM KRONIČNIH BOLNIKOV?

Kronični bolniki so skupina z večjim tveganjem za težji potek covid-19, zato spadajo med prednostne skupine za cepljenje.

V MEDIJIH SE POJAVLJAJO NASPROTUJOČA SI MNENJA IN TEORIJE ZAROTE GLEDE KORONAVIRUSNE BOLEZNI IN CEPLJENJA. ZMEDEN SEM IN IMAM VELIKO VPRAŠANJ. KAJ NAJ STORIM?

Zaradi široke uporabe spleta in družbenih medijev je na voljo veliko različnih informacij, tudi na področju koronavirusne bolezni in cepljenja. Niso vse resnične, potrebna je kritična presoja. Informacije pridobivajmo iz kredibilnih in uradnih virov ter od strokovnjakov, ki se s področjem ukvarjajo. Upoštevajmo vsa priporočila za javno zdravje. Poleg tega smo za splošno javnost vzpostavili tudi posebno spletno mesto na NIJZ, na katerem zbiramo ključne informacije o cepljenju in cepivih.

ALI SE BO ŽIVLJENJE VRNILO V STARE TIRNICE, SEDAJ, KO JE NA VOLJO CEPIVO?

S prvimi dostopnimi odmerki cepiva bodo najprej cepljeni tisti, ki so najbolj ogroženi, potem ostali. Kolektivna imunost se bo dosegala počasi. Vrnitev k dejavnostim pred pandemijo se ne bo zgodila čez noč.

Če imate vprašanje v zvezi s cepljenjem proti COVID-19, nam ga lahko kadarkoli zastavite v pogovorno okno, ki ga boste našli na naslovnici portala ZAupokojence.si in poskušali bomo poiskati odgovor.