Za 20 do 25 mišk potrebujemo:
280 g mehke fine moke, 60 g sladkorja, 1 jajce, 1 rumenjak, 100 g kisle smetane, 120 ml mleka sobne temperature, 12 g svežega kvasa, 2 jž ruma, naribana lupinica 1 bio pomaranče, 1 zavitek vanili sladkorja, ščepec soli, sladkor v prahu, olje za cvrtje
*če ne želite uporabiti pomarančne lupine, lahko izberete vanili sladkor z aromo pomaranče (dodate 2 zavitka) ali pa pomarančno aromo
Priprava:
- Sveži kvas postavimo na sobno temperaturo eno uro pred uporabo.
- Nato ga nadrobimo v mleko sobne temperature.
- Bio pomarančo operemo in naribamo. Pazimo, da ribamo samo oranžni del lupine, saj je bel grenak in bi pustil okus v ocvrtih miškah.
- V večjo skledo, kjer bomo mesili in vzhajali testo, presejemo moko.
- Dodamo jajce, rumenjak, rum, sladkor, naribano lupinico bio pomaranče, kislo smetano, ščepec soli in vanili sladkor.
- Dobro premešamo ter med mešanjem počasi prilijemo še mleko s kvasom.
- Dobro pregnetemo, da ne nastanejo grudice.
- Skledo pokrijemo s prozorno folijo za živila in nekje na toplem, kjer ni prepiha pustimo, da vzhaja nekaj ur (pustila sem 4 ure).
- Olje za cvrtje (arašidovo ali sončnično) segrejemo do temperature 170 stopinj Celzija. Če nimamo termometra, je to takrat, ko se po robu ponve pričnejo delati črtice.
- Še bolje pa je, če preverimo z lesenim nabodalom. Ko konico lesenega nabodalca potopimo v olje in z njim narišemo vzorec, se okrog njega v olju delajo mehurčki kot, da se cvre.
- Ko je torej olje dovolj vroče, si pomagamo z dvema daljšima žličkama (kot za ledeno kavo) in nad oljem oblikujemo kroglice, ki jih polagamo v olje.
- Miške obrnemo, ko vidimo, da so spodaj lepo zlato rjave barve. Nato jo še na ne ocvrti strani cvremo še kakšno minutko, oziroma, da postane enake barve tisti že ocvrti.
- Miške odstavljamo na papirnato brisačko, da popivna odvečno olje in jih še mlačne posujemo s sladkorjem v prahu.
Več o meni
“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.
Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.
Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.
Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.
Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.
Sledite mi lahko tudi vi!
Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.
Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.