Slovenska policija opozarja: Poznate skriti znak za nasilje v družini?

(foto: pixabay.com)

Ali poznate mednarodni znak, s katerim lahko sporočite, da doživljate nasilje? Preberite več v prispevku.

Na družbenem omrežju Facebook je Slovenska policija objavila, kako prepoznati mednarodni znak, ki sporoča, da se v družini dogaja nasilje. Poleg posnetka pa so zapisali še, kako je potrebno pravilno reagirati, če vam nekdo pokaže tak znak in vas prosi za pomoč.

“Mednarodni znak, s katerim lahko nakažete, da doživljate nasilje v družini, brez da bi pustili kakršnekoli dokaze, ki bi jih lahko nasilna oseba uporabila proti vam: Proti kameri pokažite odprto dlan, premaknite palec v dlan in ga z ostalimi prsti pokrijte v pest. Če vam nekdo pokaže takšen znak, nujno reagirajte. Ostanite mirni; osebi, ki vam je pokazala znak, ne pišite sporočil, ne govorite na glas o tem, kar vam je pokazala, enostavno le pokličite policijo -113, ali pa za več informacij obiščite uradno stran policije: https://www.policija.si/…/nas…/pr….

V tem času, ko se vedno večkrat znajdemo za štirimi stenami, ko so otroci nevidni, ko je žrtev z nasilnežem zaprta praktično cel dan, moramo biti toliko bolj pazljivi, saj se spremembe hitreje spregledajo ali zakrijejo. Pozivamo vse pedagoške delavce, da učite svoje učence, dijake in študente o pojavnosti in oblikah nasilja ter jih obvestite o tej možnosti klica na pomoč. Vsekakor je pri tem pomembno poudariti resnost znaka, ki se v nikakršnem primeru ne sme zlorabiti, saj ne želimo, da izgubi pomen in svojo vrednost,” so zapisali.