Koristni nasveti: Kako pravilno negovati ciklamo?

Ciklama potrebuje redno gnojenje. (foto: pixabay.com)

Ciklama je zelo lepa lončnica, ki vas lahko s svojim cvetenjem dolgo časa razveseljuje. Kako jo pravilno negovati, da bo bujno cvetela? Preberite nekaj nasvetov.

S pravilnim oskrbovanjem lahko ciklama cveti vso zimo in še v pomladne dni. Ciklama potrebuje svetlo in hladno mesto, stran od izvirov toplote. Ne smemo je postaviti na okensko polico, pod katero je radiator ali v bližino peči.

tudi, kako se lotimo zalivanja, je zelo pomembno. Zalivamo jo z mehko vodo, nikoli v njeno osrčje, ampak v rob lončka, ne da bi jo pri tem zmočili.

Gnojenje ciklame

Gnojimo jo na vsake 14 dni z gnojilom za cvetoče lončnice. Pri tem pa pazimo, da pognojimo vedno vlažno zemljo in ne suhe.

Pravilno odstranjevanje listov in cvetov

Ko list ali cvet pri ciklami oveni, ga ne odstranimo z nožem ali škarjami, ampak s prsti. Oveli list ali cvet vrtimo v smeri urinih kazalcev in izvlečemo.

V toplih poznih pomladnih dneh ciklamo presadimo na prosto, kjer jo še naprej vzdržujemo. Prija ji polsenčno mesto, ob grmu ali drevesu. Konec avgusta pa jo spet presadimo v nekoliko večji lonček, najbolje bo uspevala v mešanici substrata za rododendrone in okrasne rastline.

Kmalu potem ko jo bomo spet presadili v lonček, bo pričela poganjati nove liste in tudi cvetove.

Ciklame cvetijo vso zimo. (foto: pixabay.com