Za 4 osebe
Potrebujemo: 400 g sv. mesa ( jaz sem izbrala pleče, lahko pa uporabite tudi goveje ali piščančje), 1 čebula, 2 stroka česna, olje, 1 manjšo glavo svežega zelja, 2 – 3 srednje velike korenčke (oranžne + rumene), 1 steblo stebelne zelene, 100 g stročjega fižola, skodelica rdečega fižola, 2 krompirja, svež peteršilj, 2 jž paradižnikovega koncentrata, 1 liter jušne osnove (zelenjavne ali mesne), sol, poper, svež peteršilj, od sušenih začimb pa: bazilika, origano, timijan. Po želji: 1 čž moke za zgostitev jedi
Predpriprava:
- Meso operemo in narežemo na manjše koščke.
- Čebulo sesekljamo.
- Česen drobno narežemo.
- Zelje narežemo na kvadratke in ga operemo.
- Korenje očistimo in narežemo na kolobarje.
- Stebelno zeleno narežemo na kolobarje.
- Stročji fižol speremo pod tekočo vodo, če je zamrznjen. Drugače odstranimo del s pecljem.
- Krompirja olupimo in grobo naribamo (to naredimo tik preden ga dodamo v lonec).
Priprava:
- Na vroči maščobi prepražimo sesekljano čebulo, da pozlati.
- Dodamo na koščke narezano meso in narezan česen. Pražimo 15 – 20 minut, da dobi lepo rjavo barvo. Posujemo s čajno žličko moke (če želimo malo bolj gosto končno jed, lahko pa izpustimo).
- Rahlo solimo, popramo, dodamo paradižnikov koncentrat, na kolobarje narezano korenje. Nekaj minut pražimo.
- Nato dodamo na kvadratke narezano sveže zelje, stročji fižol, na kolobarje narezano stebelno zeleno in nariban krompir. Tudi to nekaj minut pražimo.
- Dodamo začimbe; baziliko, origano in timijan.
- Zalijemo z jušno osnovo, najprej dodamo ¾ litra, potem po potrebi dolivamo še preostanek.
- Pet minut pred koncem kuhanja dodamo še rdeč fižol.
- Na zmerni temperaturi kuhamo 50 minut.
- Kuhano odstavimo in pustimo 10 – 15 minut.
- Postrežemo posuto s sveže sesekljanim peteršiljem.
Enolončnico lahko pripravimo z različnimi jušnimi osnovami: zelenjavno ali mesno (svinjina, govedina, perutnina). Uporabimo lahko koščke mesa ali mleto meso.
Enolončnici lahko proti koncu vkuhamo riž ali jušne testenine, če želimo bolj konkretno jed.
Več o meni
“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.
Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.
Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.
Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.
Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.
Sledite mi lahko tudi vi!
Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.
Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.