KUHAJMO SKUPAJ: Mesna enolončnica s svežim zeljem

Foto: Selma Bizjak

Za 4 osebe

Potrebujemo: 400 g sv. mesa ( jaz sem izbrala pleče, lahko pa uporabite tudi goveje ali piščančje), 1 čebula, 2 stroka česna, olje, 1 manjšo glavo svežega zelja, 2 – 3 srednje velike korenčke (oranžne + rumene), 1 steblo stebelne zelene, 100 g stročjega fižola, skodelica rdečega fižola, 2 krompirja, svež peteršilj, 2 jž paradižnikovega koncentrata, 1 liter jušne osnove (zelenjavne ali mesne), sol, poper, svež peteršilj, od sušenih začimb pa: bazilika, origano, timijan. Po želji: 1 čž moke za zgostitev jedi

Predpriprava:

  1. Meso operemo in narežemo na manjše koščke.
  2. Čebulo sesekljamo.
  3. Česen drobno narežemo.
  4. Zelje narežemo na kvadratke in ga operemo.
  5. Korenje očistimo in narežemo na kolobarje.
  6. Stebelno zeleno narežemo na kolobarje.
  7. Stročji fižol speremo pod tekočo vodo, če je zamrznjen. Drugače odstranimo del s pecljem.
  8. Krompirja olupimo in grobo naribamo (to naredimo tik preden ga dodamo v lonec).

Priprava:

  1. Na vroči maščobi prepražimo sesekljano čebulo, da pozlati.
  2. Dodamo na koščke narezano meso in narezan česen. Pražimo 15 – 20 minut, da dobi lepo rjavo barvo. Posujemo s čajno žličko moke (če želimo malo bolj gosto končno jed, lahko pa izpustimo).
  3. Rahlo solimo, popramo, dodamo paradižnikov koncentrat, na kolobarje narezano korenje. Nekaj minut pražimo.
  4. Nato dodamo na kvadratke narezano sveže zelje, stročji fižol, na kolobarje narezano stebelno zeleno in nariban krompir. Tudi to nekaj minut pražimo.
  5. Dodamo začimbe; baziliko, origano in timijan.
  6. Zalijemo z jušno osnovo, najprej dodamo ¾ litra, potem po potrebi dolivamo še preostanek.
  7. Pet minut pred koncem kuhanja dodamo še rdeč fižol.
  8. Na zmerni temperaturi kuhamo 50 minut.
  9. Kuhano odstavimo in pustimo 10 – 15 minut.
  10. Postrežemo posuto s sveže sesekljanim peteršiljem.

Enolončnico lahko pripravimo z različnimi jušnimi osnovami: zelenjavno ali mesno (svinjina, govedina, perutnina). Uporabimo lahko koščke mesa ali mleto meso.

Enolončnici lahko proti koncu vkuhamo riž ali jušne testenine, če želimo bolj konkretno jed.

Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.