Uporabljate mikrovalovno pečico? Preberite, česa vanjo ne smete več dajati

Nekatere vrste živil ne spadajo v mikrovalovno pečico. (foto: freepik.com)

Na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), so objavili zelo koristen članek o tem, kaj ne spada v mirkovalovno pečico. pripravili so 10 zelo uporabnih nasvetov, ki se jih splača upoštevati.

1. Kuhanje jajc

Kuhanje surovih jajc v mikrovalovni pečici ni najboljša ideja. Med kuhanjem se v jajcu naredijo žepi vrele pare pod tlakom, ki je zelo nevarna. Če jajce raznese v pečici, bo vse notranje površine prekrila zelo lepljiva in smrdeča vroča zmes, katere čiščenje ne bo prav nič preprosto. Še bolj nevarno pa je, če jajce raznese pozneje, ko ga poskusimo pojesti. Pri tem si lahko močno opečemo roke ali usta.

Nasvet: najbolj varno bomo jajca skuhali na star, a preizkušen način – v vreli vodi na kuhalni plošči.

2. Svež čili

Segrevanje svežih čilijev ne bo vodilo do nevarne eksplozije, a izkušnja prav tako ne bo preveč prijetna. Pri segrevanju čilija v mikrovalovni pečici se sprošča večja količina kapsaicina, kemične spojine, zaradi katere je čili pekoč. Ko bomo pečico odprli, se bo koncentrirana para razširila po prostoru in neprijetno presenetila kuharja.

Nasvet: svež čili toplotno obdelamo v klasični pečici, na žaru, v ponvi ali pa uporabimo surovega, odvisno od vrste jedi, ki ji ga želimo dodati. Če se svežega dotikamo z golimi rokami, si moramo temeljito izmiti kapsaicin z rok, drugače ga lahko po pomoti zanesemo v usta ali celo oči.

Zelena listnata zelenjava ne sodi v mikrovalovno pečico. (foto: pexels.com)

3. Listnata zelenjava

Kuhanje sveže blitve ali špinače v mikrovalovni pečici bi trajalo le nekaj trenutkov in bi pospešilo pripravo kosila, a to vseeno odsvetujemo. Listnata zelenjava vsebuje le malo vode in ta pod vplivom mikrovalov zelo hitro izpari. Posušeni listi začnejo ogleneti, povzročajo iskrenje in se na koncu vžgejo. Z malo sreče bomo le zasmradili kuhinjo, lahko pa tudi nepopravljivo poškodujemo mikrovalovno pečico ali povzročimo požar.

Nasvet: listnato zelenjavo dušimo v loncu v pari ali v vreli vodi, lahko jo tudi opečemo v ponvi na kuhalni plošči. Če jo želimo na vsak način pripraviti v mikrovalovni pečici, moramo zelenjavo zapreti v varno posodo s pokrovom, dodati malo vode in jo dušiti v pari.

4. Riž

Pogrevanje riža pomeni drugačno tveganje. V skuhan riž se rada naseli bakterija Bacillus cereus, ki je odporna proti vročini in je med pogrevanjem ne uničimo. Ob zaužitju lahko povzroči lažjo zastrupitev z znaki bruhanja ali driske. Kuhanega riža zato ni priporočljivo shranjevati v hladilniku in pozneje pogrevati.

Nasvet: riž vedno postrežemo sveže skuhan. Če ne gre drugače, ostanke v roku ene ure ohladimo v hladilniku in porabimo v naslednjih 24 urah.

Tudi riža naj v njej ne bi pogrevali. (foto: pexels.com)

5. Paradižnikove omake

Ker so zelo goste, se tudi v njih med segrevanjem začnejo tvoriti mehurji vrele pare. Pogosto že med segrevanjem brizgajo po notranjosti pečice, lahko pa izbruhnejo tudi na krožniku in povzročijo opekline ali vsaj zoprne madeže.

Nasvet: tovrstne omake segrevamo v ponvi z dodatkom malo vode, če so se v hladilniku zgostile. Lahko jih pogrejemo tudi v mikrovalovni pečici, pri čemer nastavimo manjšo moč mikrovalov in daljši čas segrevanja, vmes večkrat pomešamo. Segrevamo jih v namenski posodi s pokrovom, ki ščiti notranjost pečice.

6. Voda

Čista voda ne vsebuje ničesar, kar bi razpršilo snop mikrovalov, zato se lahko lokalno segreje prek točke vretja, pri tem pa ne kaže običajnih znakov vrele tekočine. Če v tako vodo vržemo čajno vrečko ali žličko sladkorja, lahko sprožimo nepredvidljivo reakcijo in nas lahko opeče.

Nasvet: vodo segrevamo v čajniku ali električnem grelniku, ki je tudi hitrejši.

7. Papirnate vrečke

Navadne papirnate vrečke ne spadajo v mikrovalovno pečico. Med segrevanjem lahko oddajajo strupene hlape, lahko se celo vžgejo.

Izjema so namenske vrečke za uporabo v mikrovalovni pečici, v katerih je na primer pokovka, ki pa morajo biti posebej označene.

8. Penjeni polistiren (stiropor)

Izolacijska embalaža, v kateri nam prinesejo že pripravljeno hrano, ni namenjena za uporabo v mikrovalovni pečici. Pri segrevanju se začne topiti in preoblikovati ter uniči živilo. Obstajajo izjeme, ki so posebej označene.

Nasvet: hrano raje preložite v porcelanasto, stekleno ali drugo varno posodo, preden jo vstavimo v pečico.

Tudi paradižnikove omake ni priporočljivo greti. (foto: pexels.com)

9. Grelne blazinice z ovsom

Grelne blazinice, napolnjene z ovsom, so predvidene za uporabo v mikrovalovni pečici, vendar moramo res natančno upoštevati navodila.

Nasvet: pred uporabo očistimo notranjost pečice, drugače mastni madeži postanejo lokalne vroče točke, predolgo segrevanje pa lahko vžge vsebino blazinice.

10. Nič

Mogoče se sliši nenavadno, a prazne mikrovalovne pečice ne smemo prižigati. Mikrovalovi se bodo odbijali po notranjosti in tudi nazaj v izvor – magnetron. Ta se segreje in na koncu pokvari, v najbolj nesrečnem primeru celo povzroči požar.

Nasvet: če živilo predčasno vzamemo iz pečice, vedno izbrišimo preostali čas programa, da se pečica ne bi samodejno vklopila.

Avtor prispevka je Črt Breskvar. Še več boste našli tukaj.